marți, 7 aprilie 2015

Bautura fericirii


,,Băutura fericirii” e hrănitoare și savuroasă.
Poți să o bei dimineața - în loc de cafea  sau în loc de mic dejun. La prânz, în loc de desert.
 Seara, în loc de cină sau în completarea cinei. Și  între mese, în loc de gustare. Tu alegi când o bei și ce loc îi rezervi.
Și ideal ar fi să bei 2 pahare pe zi.
 Te întrebi probabil ce e cu această băutură „a fericirii”, atât de...cameleonică…?
Ei bine, nu  ai nevoie decât de 3 ingrediente: banane, lapte,scorțișoară.
Pentru o porție, cureți o banană și o pui în shaker. Adaugi 100 ml de lapte, iar când amestecul e gata - o jumătate de linguriță de scorțișoară  măcinată. Dacă nu ai un shaker, tai
 banana în felii  subțiri, o pui într-o cană și o zdrobești cu  furculița, amestecând puternic, până începe să se lichefieze. Adaugi laptele și scorțișoara.
 Pregătită  astfel, poate că nu este o băutură foarte fină și vei avea nevoie și de o lingură, dar cu siguranță e la fel de eficientă și de delicioasă.  După cum se observă, aceasta este rețeta unui  milkshake de banane, aromat cu scorțișoară. Par banal. Dar ce trebuie să știi abia acumurmează: Bananele conțin triptofan, o proteină pe care  organismul nostru o transformă în serotonină, responsabilă pentru starea noastră de bine și de  relaxare. Vitamina B6 din banane reglează nivelul glucozei  în sânge, ceea ce iarăși ne îmbunătățește starea de  spirit.În plus, s-a dovedit că bananele reduc riscul  tensiunii arteriale si al  accidentului vascular cerebral. Băut  dimineața, milkshakeul de banane te ajută  să te trezești  și să ai o formă bună toată ziua. bună toată ziua. Iar dacă ai avut o noapte lungă (ori ești mahmur) șterge  orice urmă de oboseală.
 Bogate în fibre, bananele te ajută să ai o digestie bună, iar în combinație cu laptele devin un  antiacid natural, ajutând în tratarea  gastritelor și a  ulcerului. Există o singură interdicție: pentru că sunt  bogate în fier, bananele sunt contraindicat persoanelor cu  excedent de fier în organism.
 Stresul zilnic poate fi și el ținut înfrâu cu un milkshake de banane.
 La rândul său, scorțișoara are și ea rol  în reglarea glicemiei, ca și asupra creierului, ajutând 
 la hrănirea și protejarea neuronilor. Mai mult decât atât, oferă corpului un plus de energie și
 creierului mai  multă limpezime și te scapă de migrene.
 Un sfat: în zilele în care consumați milkshake de banane, beți o jumătate de litru de apă în plus (față de porția dv. zilnică) pentru fiecare cană din „băutura fericirii”. Asta pentru că
 bananele, fiind bogate în fibre, necesită un consum de lichide suplimentar.

Acestea toate enunțate mai sus sunt argumentele pentru care milkshakeul de banane cu scorțișoară a primit supranumele de „băutura Fericirii”.

Sursa internet

vineri, 3 aprilie 2015

Autovindecare

Lissa Rankin, medic de profesie, a crezut ani de zile in principiile medicinei clasice, pe care o studiase. Pana cand s-a imbolnavit si medicina clasica n-a putut s-o ajute. Ba chiar a imbolnavit-o mai rau. Atunci, Lissa si-a luat viata in propriile maini si a inceput sa studieze mecanismele reale ale imbolnavirii si vindecarii.
Ulterior, Dr.Rankin a devenit public speaker, autoarea cartilor “Mind over medicine” (“Vindecarea cu ajutorul mintii”) si “The fear cure” (“Tratamentul fricii”), fondatoarea Institutului de Medicina Holistica si o persoana cu preocupari si cautari spirituale. Intrigata de faptul ca unii pacienti fac totul ca la carte si totusi sfarsesc prin a se imbolnavi, Lissa si-a propus sa descopere de ce unii bolnavi se vindeca “miraculos” de boli declarate “incurabile”, in timp ce altii nu se vindeca nici atunci cand primesc cea mai buna ingrijire medicala.

Lissa a studiat ce anume ii mentine pe oameni sanatosi si ce creeaza predispozitia la boli, nerezumandu-se doar la regimul alimentar, exercitiul fizic si tot restul recomandarilor clasice pentru o stare buna de sanatate. In urma cercetarilor sale, a dezvoltat “Medicina Holistica”, bazata pe concluzii stiintifice. Lissa Rankin a initiat o revolutie in materie de vindecare, prin care doreste sa le trezeasca oamenilor constiinta ca detin puterea de a se vindeca singuri, si prin care indeamna industria medicala sa imbratiseze si sa faciliteze “miracolele” autovindecarilor, in loc sa li se opuna.
Pe masura ce a devenit constienta de modul in care frica domina in civilizatia moderna si de modul in care frica ne predispune nu doar la nefericire, ci si la boli, Lissa a inceput sa studieze caile de a ne “imprieteni” cu frica, pentru a ne elibera si a ne vindeca, deschizandu-ne catre mai multa compasiune, nu doar fata de altii, ci si fata de noi insine.
“Cand viata ti se destrama, poti fie sa te dezvolti personal, fie sa dezvolti o tumora…” (Lissa Rankin)

Indiferent cu ce te confrunti: o boala considerata incurabila, o afectiune cronica pe care medicina clasica n-o poate trata, niste simptome suparatoare, care iti scad calitatea vietii, sau daca doresti sa-ti sporesti nivelul de energie, vitalitatea, longevitatea sau sa-ti imbunatatesti aspectul fizic, e demonstrat stiintific faptul ca poti sa te ajuti si sa te vindeci singur. Ea insasi o fosta sceptica, Dr.LissaRankin ofera dovada si explicatia stiintifica incontestabila ca mintea poate vindeca trupul.
Foarte multe studii dovedesc faptul ca mintea noastra crede in ea insasi. Testele clinice numesc asta “efect placebo”. La pacientii tratati cu “efectul placebo” s-a constatat mai mult decat o imbunatatire. N-a fost doar o parere, o iluzie a lor ca se simteau mai bine. Rezultatele erau vizibile cu ochiul liber, masurabile. Efectiv le-au disparut negi, au scapat de colon iritabil, s-au vindecat de ulcer, ba chiar, oricat de hazliu vi s-ar parea, le-a crescut par pe chelie! Stim, de asemenea, ca si viceversa e valabila si ca mintea ne poate considera bolnavi. Cercetatorii numesc asta “efectul nocebo”. Cand pacientilor li s-au injectat solutii saline si li s-a spus ca e chimioterapie, au vomat si le-a cazut parul.
Cum se explica toate acestea din punct de vedere fiziologic? In cartea sa, “Mind over medicine”, Dr.Lissa Rankin ofera explicatia stiintifica a modului in care un gand pozitiv sau negativ sau o emotie interfereaza cu vindecarea spontana a corpului, prin intermediul mintii.

Organismul uman este dotat cu mecanisme de autovindecare innascute, care pot repara proteinele dereglate, pot repara ADN-ul, pot corecta dezechilibrele hormonale, pot elimina celulele canceroase, agentii infectiosi si corpurile straine la care suntem expusi zilnic. Prin aceste mecanisme se explica remisiile spontane la asa-zisele “boli” declarate “incurabile” de medicina clasica: cancere in stadiul IV, HIV, hipotiroidie, diabet, etc. Cu toate acestea, pacientii se simt cel mai adesea incapabili sa-si acceseze si sa-si foloseasca mecanismele naturale de autovindecare.
Dr.Rankin ne indeamna sa folosim puterea mintii ca pe un medicament preventiv, spre a ne spori sansele de a muri de batranete, in loc sa murim de tineri din cauza incapacitatii de a folosi abilitatea innascuta a corpului noastru de a se vindeca singur.

Ce anume impiedica functionarea mecanismelor naturale de autovindecare cu care este dotat organismul nostru? Stim cu totii ca stresul ne dauneaza. Dar intelegem, oare, cum functioneaza stresul? Multe cercetari demonstreaza ca stresul apare in diferite forme: stresul de a ne simti singuri, stresul de la munca, stresul financiar, stresul din casnicie, stresul din familie, stresul de a ne simti blocati din punct de vedere creativ sau deconectati din punct de vedere spiritual, samd. Indiferent ce-l provoaca, stresul (grijile) declanseaza o serie de reactii fiziologice in lant, asociate cu axele hipotalamica-pituitara-suprarenala si cu reactia “lupta sau fugi” a sistemului nervos simpatic. Cu alte cuvinte,indiferent ca ne stresam din cauza banilor, a casniciei sau a locului de munca, organismul nostru nu face diferenta intre o amenintare ipotetica, precum cea a falimentului, si o amenintare reala, cum ar fi aceea de a fi atacati de un leu.

Cum accesam si pornim mecanismele de autovindecare? Corpul se poate vindeca numai atunci cand se afla intr-o stare de relaxare fiziologica. De fiecare data cand organismul nostru crede ca trebuie sa fuga de “leul” care il ataca (adica de orice amenintare repetitiva care crede ca-l pandeste, fie si ipotetic), opreste mecanismele de autovindecare! Nu vi se pare cat se poate de logic? Cui ii mai pasa de mentenanta pe termen lung, care include, de pilda, eliminarea celulelor canceroase, cand suntem pe punctul de a fi mancati de un leu?

 -sursa internet-