duminică, 14 iulie 2013

Profesori iluministii

 
In epoca postumana se impune sa ne amintim ca perioada de iluminare a omenirii a implicat si necesitatea logica de ordonare a conceptelor pentru ca acestea sa fie disponibile tuturor, contrar perioadei anterioare cand pentru a proteja de intrusi o "casta" delimitata pe criterii profesionale se apela la denumiri latine greu accesibile oamenilor obisnuiti. Medicina, botanica, zoologia, dreptul etc. sunt astfel de exemple.
 






 
 

 
Marea realizare a iluministilor francezi in special dar in folosul intregii umanitati ramane Enciclopedia:
 

 

 
Din pacate definitiile de atunci nici azi nu sunt cunoscute la noi...sunt multe de aplicat chiar pentru a ne incadra in vechile definitii:


 

 

 

 
Cercul s-a inchis, imensitatea de informatii din toate domeniile vietii omului a devenit un factor de declin. Managementul vietii postumane implica o urgenta punere in ordine a acestui gigantic actual balast care cuprinde intr-o forma neadecvata tot ce a acumulat umanitatea dar preponderenta impuritatilor a tuturor ineptiilor si vulgaritatilor trebuie urgent eliminata, peste putin va fi greu de remontat acest gol imens in terminologia mondiala, singura cale fiind abordarea cu seriozitate de fiecare natiune a patrimoniului stiintific in acord cu cel lingvistic, abia dupa aceea fiind alesi termenii care raman din ce s-a imprumutat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu