Busuiocul, condiment savuros, remediu miraculos
(preluare de pe internet)
Busuiocul este o plantǎ originarǎ din India, cunoscutǎ de milenii pentru virtuţile sale terapeutice, fiind considerat înca din vechime drept o iarbǎ sacrǎ. A cucerit apoi Asia şi Egiptul fiind folosit şi în procesul de mumificare, deoarece egiptenii i-au descoperit foarte devreme proprietǎţile antibacteriene şi rolul sǎu în conservare. A ajuns în cele din urmǎ în Grecia şi în Roma, devenind astfel o plantǎ regalǎ şi un simbol al fertilitǎţii.
Conservarea busuiocului
Busuiocul se pǎstreazǎ timp de douǎ zile în frigider, învelit într-un prosop sau într-un şerveţel care sǎ absoarbǎ umiditatea. Se mai poate conserva tocat în congelator, sau se poate usca într-un loc ferit de umuditate şi luminǎ, dar în aceastǎ formǎ îşi mai pierde din aromǎ, de aceea cel mai bine este sa folosim planta proaspǎtǎ.
Folosirea busuiocului în bucǎtǎrie
Busuiocul este un condiment foarte parfumat ce dǎ o savoare puţin dulce şi cu un parfum uşor de citric.
Poate fi folosit cu succes în aromatizarea oţetului sau uleiului. Nu ezitaţi a consuma frunzele întregi sau tocate. Pentru a profita de întrega sa aromǎ este mai bine sǎ îl zdrobiţi într-un mojar cu pistil, înainte de a îl încorpora în sosuri, salate sau orice fel de mâncare. Adǎugaţi-l la sfarşit, pentru cǎ prin gǎtire prelungitǎ îşi pierde din parfum.
Poate fi folosit cu succes în aromatizarea oţetului sau uleiului. Nu ezitaţi a consuma frunzele întregi sau tocate. Pentru a profita de întrega sa aromǎ este mai bine sǎ îl zdrobiţi într-un mojar cu pistil, înainte de a îl încorpora în sosuri, salate sau orice fel de mâncare. Adǎugaţi-l la sfarşit, pentru cǎ prin gǎtire prelungitǎ îşi pierde din parfum.
Exemplu de reţetǎ cu busuioc:
Sos pesto: sosul se preparǎ din busuioc şi usturoi tocat, udate cu ulei de mǎline, la care se adaugǎ muguri de pin şi parmezan. Se serveşte cu paste.
Sos pesto: sosul se preparǎ din busuioc şi usturoi tocat, udate cu ulei de mǎline, la care se adaugǎ muguri de pin şi parmezan. Se serveşte cu paste.
Busuiocul contribuie la confortul cotidian
Ghivecele cu busuioc, puse la fereastrǎ alungǎ ţânţarii şi muştele. Uleiul esenţial de busuioc poate fi folosit pentru parfumarea atmosferei.
Ghivecele cu busuioc, puse la fereastrǎ alungǎ ţânţarii şi muştele. Uleiul esenţial de busuioc poate fi folosit pentru parfumarea atmosferei.
Beneficiile busuiocului pentru sǎnǎtate
Busuiocul conţine o cantitate deloc neglijabilǎ de vitamina C, vitamina A şi substanţe tonice şi antioxidante. În plus, busuiocul este o interesantǎ sursǎ de calciu şi fosfor, minerale esenţiale pentru o bunǎ dezvoltare a ţesutului osos.
Busuiocul are proprietǎţi digestive, laxative, tonice şi reduce febra. De asemenea, el este eficient în calmarea durerilor în gât, dar reduce şi nervozitatea.
Sub formǎ de gargarǎ este folosit în infecţiile bucale. Are efect în rǎcealǎ şi gripǎ pentru cǎ elibereazǎ cǎile respiratorii deoarece este bogat în camfor.
Sub formǎ de gargarǎ este folosit în infecţiile bucale. Are efect în rǎcealǎ şi gripǎ pentru cǎ elibereazǎ cǎile respiratorii deoarece este bogat în camfor.
Sunt studii care au demonstrat cǎ uleiul esenţial de busuioc este mai eficient in tratarea otitelor acute la copii decât antibioticele.
Busuiocul are un efect relaxant, îmbunǎtǎţeşte stare de spirit şi are un efect uşor euforic; are rolul de a calma în primul rând sistemul nervos, principalul responsabil pentru toate reacţiile noastre. Ceaiul de busuioc combate şi insomniile.
Busuiocul are un efect relaxant, îmbunǎtǎţeşte stare de spirit şi are un efect uşor euforic; are rolul de a calma în primul rând sistemul nervos, principalul responsabil pentru toate reacţiile noastre. Ceaiul de busuioc combate şi insomniile.
Este evident că multe boli pot fi tratate cu ajutorul uleiului volatil de busuioc. Pus în lampa de aromoterapie, uleiul de busuioc tratează cu succes tulburările neurovegetative, în urma cărora pot apare negii de pe degetele de la mâini, ori chiar iradierea – prin inhalarea eterurilor din componenţa uleiului aura şi celulele sânt regenerate pe nivelele energetice, şi chiar şi tumori ce apar din diferite cauze prin contaminare cu diferite tipuri de viruşi cancerigeni.
Ce se mai tratează cu ulei de busuioc? Durerile de cap şi migrenele, ce sânt atenuate după 30 de minute de aromoterapie, viroza respiratorie, stările de greaţă şi de vomă – aroma şi energia eterică a uleiului de busuioc ajungând prin respiraţie pe meridianul veziculei biliare, enecaflită. Însă unul dintre cele mai eficace efecte îl are în privinţa dereglării hepatice.
Sub formǎ de infuzie sau decoct are rol în tulburǎrile de stomac şi în diaree, are proprietǎţi laxative. De asemenea previne ulcerul gastric.
Busuiocul regleazǎ tensiunea arterialǎ şi întǎreşte sistemul imunitar. Este eficace în diabet, reducând nivelul de glucozǎ din sânge precum şi colesterolul total.
Ceaiul de busuioc
Se pune o linguriță cu frunze de busuioc la o cantitate de 200 de ml apă. Se lasă deoparte timp de aproximativ 10 minute iar apoi se poate servi. Este recomandata consumarea a 3 cani cu ceai de busuioc pe zi, după fiecare masă principală. Ceaiul de busuioc combate anxietatea, durerile de cap, insomniile de origine nervoasa si imbunatateste memoria
Tinctura de busuioc
20 g de busuioc se lasă la macerat timp de 2 saptamani în 100 de ml de alcool de 70 de grade. După ce se termină macerarea se filtrează și se toarnă într-un flacon bine sigilat. Tinctura de busuioc se consumă astfel: o linguriță de tinctură la 100 de ml de apă, de 3 ori pe zi.
Maceratul de busuioc
Pentru a prepara maceratul de busuioc trebuie 2 lingurițe de busuic mărunțit care se pun într-un pahar cu apă (250 ml). Se lasă la macerat o noapte și se poate servi.Este de preferat să se consume o cantitate de 3 căni cu macerat de busuioc pe zi.
Pentru o baie relaxantǎ: adǎugaţi în apa de baie o infuzie obţinutǎ din 50 de frunze de busuioc şi un litru de apǎ.
Pentru combaterea cǎderii pǎrului, pentru a-i conferi stǎlucire şi volum: infuzaţi 150g de frunze într-un litru de apǎ timp de 20 de minute. Presaţi frunzele şi filtraţi. Folosiţi lichidul obţinut pentru clǎtirea pǎrului dupǎ spǎlare.
Pentru calmarea tusei:
Infuzaţi 20 g de frunze şi flori de busuioc într-un litru de apǎ, timp de 10 minute. Se va bea ceaiul între mese, de trei ori pe zi.
Infuzaţi 20 g de frunze şi flori de busuioc într-un litru de apǎ, timp de 10 minute. Se va bea ceaiul între mese, de trei ori pe zi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu