Bogat in vitamine si cu proprietati benefice
organismului, dovlecelul este o leguma care nu ar trebui sa lipseasca din
alimentatia ta. Dovleceii sunt foarte usor de gasit pe timpul verii si acesta
este sezonul cand majoritatea il includ in regimul alimentar. Pentru ca
dovleceii sunt recomandati si de catre medici, nu ezita sa ii consumi si in
afara sezonului, daca ii poti procura.
Trebuie sa mentionam faptul ca dovleceii sunt ideali
pentru persoanele de orice varsta, deoarece au efecte diuretice benefice
organismului. Dar acesta nu este singurul beneficiu al acestui aliment, dupa
cum urmeaza:
Contine o gama larga de vitamine: A, B1, B3, B6 si
vitamina C.
Intareste vasele de sange si ajuta la prevenirea bolilor
cardiovasculare.
Ajuta la imbunatatirea vederii.
Este ideal pentru consum atunci cand ai un deficit de
calciu. In plus, magneziul din dovlecei ajuta la asimilarea calciului.
Are un rol atat antiinflamator cat si antimicrobian si
este benefic pentru persoanele ce sufera de diabet sau reumatism.
Previne cancerul de colon datorita proprietatilor sale de
a ajuta sistemul digestiv sa lucreze in parametrii normali.
Fie ca decizi sa il consumi crud sau semicrud, dovlecelul
este un bun insotitor pentru diferite tipuri de mancare:
Salatele - Prin
taierea dovlecelului in felii subtiri, il poti adauga oricand la o salata cu
rosii, castraveti, patrunjel sau ceapa verde. Desigur, combinatia nu se opreste
aici, deoarece el se potriveste la gust cu aproape orice alta leguma. Spre
exemplu, pentru a prepara o salata de dovlecel, mai ai nevoie si de doua rosii
felii. Adauga niste condimente cum ar fi oregano, dar si alte verdeturi precum
busuiocul sau patrunjelul. Presara niste sare si asezoneaza cu ulei de masline.
Un deliciu pentru orice sezon!
Dovlecelul crud -
Daca vrei un antreu gustos si rapid de preparat, dovleceii te pot ajuta in
aceasta situatie. Taie cateva felii de dovlecel peste care poti pune o lingura
de orice: branza topita, salata de vinete sau orice alta pasta pe care iti
place sa o consumi.
Dovlecel la gratar - Daca va plac ciupercile preparate pe gratar, cu
siguranta dovleceii la gratar va vor incanta. El poate fi servit cu o salata de
rosii, cu ardei gras sau chiar alaturi de niste cartofi copti.
Pastele cu si din dovlecel - Pastele din dovlecel se prepara foarte simplu
odata ce ai reusit sa il feliezi corespunzator. Fasiile lungi se fierb asemenea
pastelor si pot fi insotite de orice sos pe care, in mod obisnuit, l-ai consuma
cu paste. Pentru cealalta categorie, pastele cu dovlecel, mentionam ca poti
folosi orice fel de paste in preparare. Dovlecelul trebuie calit timp de
canteva minute in ulei de masline si poti adauga chiar si cateva felii de rosii
sau alte legume pe care le preferi. Condimentele vin pe urma: oregano, busuioc,
sare si piper. Pentru cei ce prefera mancarurile condimentate, un varf de cutit
de praf de chilli este suficient.
Sursa internet
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu