sâmbătă, 11 octombrie 2014

Dovleacul

este un aliment complex,cu un pret accesibil, de la care sunt folosite florile, semintele si miezul. Fiind o leguma tare care se consuma cu precadere prelucrata termic, dovleacul este un aliment care se pastreaza proaspat luni de zile, fiind usor de depozitat. Dovleacul face parte din familia Curcubitaceae care cuprinde multe soiuri de dovleac, cu nume, forme si culori diferite, de la alb, galben, portocaliu, pana la verde. Dovleacul se poate gati prin fierbere pe foc, la aburi, sau prin coacere la cuptor. Se poate consuma si crud, in salate. Pe timpul iernii dovleacul poate fi depozitat pentru 3-4 luni in spatii bine ventilate, la temperatura scazuta. Odata taiat, trebuie consumat in maxim 2 zile, timp in care se poate pastra la frigider sau in congelator daca nu se consuma imediat. Bogat in fibre, beta-caroten, potasiu, magneziu, vitamina C si E, dovleacul are multiple intrebuintari in bucataria romaneasca si in bucataria internationala.  Beneficii pentru sanatate: este una dintre legumele cu cel mai scazut nivel de calorii, 100 de grame avand doar 26 calorii si nu contine grasimi satúrate sau  colesterol, in schimb este o sursa bogata de fibre dietetice,  anti-oxidanti, minerale si vitamine. Este recomandat de dieteticieni in  controlul colesterolului si in programelor de reducere a greutatii; Depoziteaza multe vitamine antioxidante, cum ar fi vitamina A, vitamina C si vitamina E. Cu un continut de 7384 mg de vitamin A la 100 g ofera aproximativ 246% din DZR din aceasta vitamina. Vitamina A este un puternic anti-oxidant natural si este necesar organismului pentru mentinere integritatii  pielii si a mucoaselor membranelor. Are de asemenea un rolimportant in vedere. Studii de cercetare sugereaza ca alimentele naturalebogate in vitamina A ajuta corpul la protejarea impotriva canceruluiimportant in vedere. Studii de cercetare sugereaza ca alimentele naturalebogate in vitamina A ajuta corpul la protejarea impotriva cancerului pulmonar; este o sursa excelenta de numerosi flavonoizi polifenolici, cum ar fi alfa si beta caroten, cryptoxanthin, luteina si zeaxantina. Caroteniii se transforma in vitamina A in organism in functie de nevoi. Zeaxantina este un anti-oxidant natural, care protejeaza de radiatiileultra-violete; 

Bogat in vitamine din complexul B, cum ar fi folatii, niacina, vitamina B-6 (piridoxina), tiamina si acid pantotenic; este, de asemenea, o sursa bogata de minerale precum cupru, calciu, potasiu si fosfor; Semintele de dovleac sunt o sursa buna de fibre alimentare si de acizi grasi nesaturati,  care sunt buni pentru sanatatea inimii. De exemplu, 100 g de seminte de dovleac ofera 559 cal, 30 g de proteine, 110% din DZR de fier, 4987 mg de niacina (31% DZR), seleniu (17% din DZR), zinc (71%). 

Read more at http://www.petitchef.ro/articole/retete/dovleacul-alimentul-versatil-aid-575#vI6LKtiChLg3AG7Y.99


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu