O opţiune sănătoasă pentru micul dejun, mai ales dacă ai probleme cu grăsimile
rele din sânge. În asociere cu lapte sau iaurt şi fructe proaspete, fulgii de ovăz alcătuiesc un mic dejun sănătos,
gustos şi săţios, potrivit Adevarul.
Proprietăţile
anti-colesterol ale fulgilor de ovăz sunt cunoscute, dar o echipă de
cercetători de la Universitatea din Lancaster (Marea Britanie) şi-au propus să
stabilească o concluzie solidă asupra acestui subiect. Pentru a realiza această
meta-analiză, ei au trecut în revistă 30 de studii la care au participat
persoane cu sau fără probleme de colesterol, dar şi diabetici.
Datele
obţinute au confirmat că fibrele din ovăz au capacitatea de a reduce
colesterolul „rău” (LDL).
În schimb, nu s-a constatat un beneficiu semnificativ (rezultatul a fost
neutru) în ceea ce priveşte colesterolul „bun” (HDL) şi trigliceridele.
După
cum explică dr. Boris Hansel, 3
linguri de fulgi de ovăz pe zi determină reducerea colesterolului cu 10 mg/dl
după două săptămâni. Acest efect benefic nu este deloc de neglijat în
condiţiile în care se poate ameliora prin respectarea şi altor măsuri pentru
scăderea colesterolului.
Fulgii
de ovăz au şi alte beneficii: sunt surse excelente de fosfor şi magneziu,
furnizează o cantitatea valoroasă de fier şi seleniu.
Fulgii
de ovăz sunt aliaţi preţioşi în curele de slăbire, deoarece asigură rapid senzaţia
de saţietate şi ţin de foame.
Fulgii
de ovăz contribuie la normalizarea tranzitului intestinal şi la reglarea
glicemiei în sânge.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu