Alaturi de binecunoscutele fructe autohtone, pe rafturile magazinelor romanesti
se afla si oaspeti din tarile calde, printre care se numara si curmalele. Poate din
cauza pretului sau din lipsa de informatie, cumparatorii trec pe langa ele fara
sa le ofere prea multa atentie. E pacat, deoarece sunt o sursa majora
de vitamine, mai ales in perioada rece a anului. In natura exista peste
1500 de soiuri de curmale. Culoarea lor variaza de la galben-auriu pana la
rosu, maro inchis sau chiar negru. Fiecare specie difera si prin nuantele de
gust, care seamana cu nuca, mierea de albine sau caramelele. Si aspectul e
diferit: unele sunt netede si lucioase, altele incretite, ca prunele
afumate. O zicala araba veche spune:
curmalul se simte bine atunci cand picioarele lui se afla in apa, iar capul in
focul cerului. Spre deosebire de alte plante, atunci cand se coc, curmalele nu
aduna rezerva de apa, ci pierd apa, devenind tot mai dulci si mai moi. Gustul
fructelor proaspete este mult mai fin si mai putin dulce, dar curmalele
proaspete nu rezista la drumuri lungi, sunt practic netransportabile, de aceea
producatorii le usuca. Dupa procesul de uscare, valoarea nutritiva si calorica
a curmalelor creste, iar concentratia de glucide, proteine si lipide se mareste
de 10 ori fata de cea a fructelor proaspete. Nu-ti vine sa crezi ca pojghita subtire care inveleste
curmala contine toate vitaminele (in afara de E si H) si o
cantitate mare de microelemente: fier, fosfor, cupru, magneziu,
calciu, potasiu si mangan. Curmalele contin mai multi aminoacizi decat
merele,portocalele sau bananele. O importanta deosebita
are continutul de fluor, care protejeaza dintii de carii, dar si
seleniul, care scade riscul imbolnavirilor de cancer si al afectiunilor
cardiace, intarind sistemul imunitar.
O veste buna pentru cei care tin
dieta si vor sa-si mentina o greutate normala: curmalele au
putine calorii, fapt pentru care pot fi folosite in loc de dulciuri. Curmalele au fost inca din antichitate o componenta importanta in retetele
pentru vindecarea bolilor
tractului digestiv. Si stramosii nostri au observat efectul
purgativ al fructelor. Cercetarile medicale au confirmat faptul ca
celuloza lor ajuta la rezolvarea problemelor de digestie si la curatarea
tractului gastro-intestinal, dar ne si protejeaza de unele forme de cancer.
Consumul regulat de curmale favorizeaza restabilirea florei intestinale
in caz de disbacterioza.
Reteta
Pentru stimularea activitatii intestinale, se fierb 5
curmale, in 500 ml de apa, timp de 3-4 minute. Compotul obtinut se bea caldut
de doua ori pe zi, dimineata si seara.
O
alta varianta propune consumul de doua ori pe zi a cate 5 curmale, dupa care se
bea cate un pahar de apa calda.
Gama larga de aminoacizi care se
gasesc in curmale neutralizeaza hiperaciditatea
sucului gastric si stopeaza aparitia de pirozis (arsuri la
stomac). In tarile arabe, curmalele se mananca umplute cu unt. Intuitia
poporului, iar mai tarziu cercetarile stiintifice, au dovedit utilitatea
combinatiei intre aceste doua produse. Glucidele din fructele dulci favorizeaza
asimilarea mai usoara a untului, un produs destul de greu pentru digestie.
Izvor de energie
In calitate de energizant, curmalele intrec toate fructele
uscate. Sunt si liderul lor, dupa continutul de
proteine. Curmalele au gustul dulce datorita prezentei de fructoza
si glucoza, cea mai buna hrana pentru creier. Persoanele ocupate cu munca
intelectuala ar trebui sa consume zilnic curmale, ce sunt bogate si in vitamine
din grupul B. Combinatia de glucoza cu vitamina B5, prezenta si ea in
cantitati mari, este un stimulent bun pentru
muschi, carora le creste rezistenta si ajuta la obtinerea de
rezultate spectaculoase in sport, fapt pentru care le sunt recomandate
atletilor.
In perioada rece, cand avem
nevoie de o imunitate puternica,
putem sa apelam la combinatia favorabila a vitaminelor A, B si C din curmale,
deoarece este un trio ce da putere organismului de a se impotrivi invaziilor de
virusi si microbi si de a tine piept infectiilor respiratorii.
In tarile orientale, curmalele sunt considerate cel mai bun supliment alimentar
natural pentru femei insarcinate si mamici care alapteaza, deoarece
imbogatesc laptele cu cele mai importante vitamine si microelemente necesare
pentru dezvoltarea normala a pruncilor si inzestrarea lor cu o imunitate
puternica.
Centenarii din Orient spun ca longevitatea lor se datoreaza si
curmalelor consumate zilnic.
Atentie, totusi! Specialistii
in dietologie atrag atentia fata de cantitatile mari de uleiuri si glucoza
continute in curmale si ne recomanda sa nu mancam mai mult de 15 fructe
uscate pe zi.
* Daca vreti sa cumparati
curmale, analizati atent ambalajul, ca sa nu fie deteriorat.
* Verificati data de producere
si termenul de valabilitate. Daca cumparati curmale la vrac, verificati
sa nu fie umede, altfel riscati sa le aruncati in 2-3 zile. Alegeti-le
numai pe cele uscate si intregi. Cele strivite pot sa aiba o reminiscenta
de vin si se strica rapid
* Pastrati curmalele in pungi
de hartie, nu in pungi de polietilena.
* Nu aruncati samburii,
folositi-i pentru masajul talpilor. Procedati in felul urmator:
1. Confectionati doi
saculeti din bumbac (20x10 cm) si umpleti-i cu samburi de curmale, in asa fel
ca in pozitie orizontala samburii sa se aseze intr-un strat. Apasati
cu talpile pe samburi sau stati in genunchi, cateva secunde, pe saculeti, daca
va dor picioarele.
2. Puneti
saculetii in papuci cu 1-2 numere mai mari decat numarul de la pantofi, si
incaltati-va cu ei cand sunteti acasa. Este o incaltaminte reflexoterapeutica ideala.
Concomitent cu rezolvarea problemelor casnice, le veti rezolva si pe cele de
sanatate.
Din samburi puteti sa cresteti
si un palmier. Chiar daca nu da rod, e minunat pentru
infrumusetarea interiorului.
1. Daca aveti probleme
cu constipatia, inainte de
culcare, mancati 4-5 curmale si beti un pahar de lapte cald.
2. In caz de trauma, cu pierdere mare de sange, bolnavului i se
dau cateva curmale si un pahar de lapte cald cu unt topit.
3. Combinatia de frisca
naturala, lapte si curmale este recomandata bolnavilor de anemie
cronica si
persoanelor care simt o slabiciune fara
nici un motiv vizibil.
4. Pentru cresterea fortelor fizice ale organismului,
zilnic se consuma, dupa masa, cate 15-20 de curmale. In timpul zilei se beau
500 ml de lapte si se fac exercitii fizice.
Cura dureaza 40 de zile, timp
in care se inregistreaza nu numai cresterea puterii fizice, dar si aflux de
energie si de optimism.
Desert cu albus si curmale
Ingrediente necesare:
500 g curmale, 5 albusuri de ou crude, 200 g zahar pudra, 150 g nuci sau
migdale.
Mod de preparare:
Fructele se taie in asa mod ca sa puteti scoate samburele. Se prepara o
umplutura din albusuri batute cu zahar si migdale si se introduce in locul
samburilor. Se pot consuma si la micul dejun. In calitate de aliment-medicament,
li se recomanda persoanelor cu dureri de ficat si de
stomac.
Crema
de curmale cu nuci
Se scot samburii din 250
g curmale si se mixeaza. Se toaca 100 g nuci sau se prepara un amestec din
alune, arahide, alte feluri de nuci, dupa preferinta. Se amesteca curmalele,
nucile, 100 ml iaurt natural, 100g lapte praf si 1/2 lingurita de scortisoara.
Crema obtinuta se pastreaza in borcan cu filet, in frigider. Se unge pe paine
prajita, biscuiti sau pe blat de napolitane.
Le este recomandata
copiilor anemici, batranilor, celor aflati in convalescenta dupa o boala lunga,
dar si oricarui om suprasolicitat.
Preluare internet Formula AS
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu