marți, 18 noiembrie 2014

Seminte incoltite


-preluare internet-

Hrana vieţii - Seminţele şi boabele încolţite

Hrana vieţii - Seminţele şi boabele încolţite Foto: Dreamstime - 6
 
Când sămânţa începe să încolţească, după un îndelung "somn", în ea se "trezesc la via­ţă" toate procesele metabolice, mărindu-se totodată de nenumărate ori şi cantitatea de substanţe biologic active - fermenţii, micro şi macroelemen­tele, antioxidanţii, vitaminele. 

Asemeni unei mame iubitoare care oferă tot ce este mai bun pruncului său, tot astfel şi sămânţa dăruieşte firicelului său verde, plăpând, ce se naşte din pântecele ei cele mai valoroa­se şi mai nutritive elemente. Seminţele germinate, adăugate în alimentaţia zilnică, oferă un maximum de energie. Consumul lor regulat stimulează proce­sele metabolice, consolidează imuni­tatea, norma­lizează echilibrul de vitamine şi minerale, curăţă orga­nis­mul de toxine, încetineşte procesul de îmbătrânire. Administrarea lor este reco­man­dată în special copiilor, vârstnicilor, femeilor însărcinate sau celor care alăptează, dar şi per­soanelor care depun eforturi intense fi­zice sau intelectuale.

Metoda de germinare
Pentru germinare, se poate folosi o va­rietate de seminţe: grâu, secară, ovăz, orz, mei, hrişcă, dar şi leguminoase, cum ar fi fasole, mazăre, linte, soia. Seminţele sau boa­bele ce urmează a fi puse mai întâi la înmuiat şi apoi la încolţit trebuie să fie proas­pete, să nu prezinte pete, să nu fie sfărâmate sau - mai ales - putrezite. La o tranşă, este suficient a se folosi circa 50-100 de grame. Înainte de înmu­iere, cerealele sau leguminoasele trebuie să fie bine spălate, într-o strecurătoare, sub jet de apă rece.

Moduri de preparare

Metoda 1 - cereale şi leguminoase
Într-un vas, de preferat din ceramică sau de sticlă, peste seminţele sau boabele alese, se toarnă apă rece, cât să le acopere cu câteva degete. Pentru încolţit se vor folosi doar acele seminţe ce s-au scufundat pe fundul vasului, iar cele ce plutesc la suprafaţa apei se vor arunca. Procesul de înmuiere durează 8-12 ore, timp în care în apă sunt eliminate toate substanţele nocive. Atunci când lichidul a căpătat un gust amărui, o culoare gălbui-închisă şi un miros uşor neplăcut, se poate trece la procedura de germinare propriu-zisă.

 
Într-un recipient cu fundul plat, se aşează semin­ţele într-un strat de maximum doi centimetri, pentru a permite germinarea lor uniformă, apoi se toarnă apă fiartă şi răcită, astfel încât să nu băltească, ci semin­ţele să fie doar acoperite cu puţină apă. Deasupra se întinde un tifon şi se lasă peste noapte într-un loc în­tunecos şi călduros. În acest răstimp, seminţele încep să germineze. Dimineaţa, tifonul se umezeşte cu pu­ţină apă. După circa două zile, când se zăreşte un firi­cel subţire, verde, de aproximativ 1-3 milimetri, ger­menii pot fi consumaţi, dar nu înainte de a fi spălaţi în jet de apă caldă apoi rece, întrucât pe seminţe se pot dezvolta microorganisme fun­gice. Unele boabe ger­minate conţin toxine care se pot distruge prin fier­bere. Astfel, boabele încolţite de soia sau mazăre tre­buie fierte timp de trei-patru minute, înainte de a fi consumate. Ce­le­lalte boabe de leguminoase se pot consuma crude, fără a le supune procesului de fierbere.

Metoda 2 - doar cereale
Într-o strecurătoare pusă pe un pahar plin cu apă se toarnă o lingură de seminţe în preala­bil spălate. Seminţele trebuie abia să atingă apa, nu să fie scu­fundate. Apa trebuie schim­bată de trei ori pe zi, astfel: se ridică sita, se aruncă apa veche şi se înlo­cuieşte cu una proaspătă. După două-trei zile, când cerealele s-au umflat şi muguraşii verzi au apărut, germenii pot fi consumaţi.
Se pot conserva la frigider, dar nu mai mult de două-trei zile.

Mod de administrare
Seminţele sau boabele încolţite trebuie introduse treptat în alimentaţia de zi cu zi. În primele 4-5 zile, se administrează câte o linguriţă, cu 15-20 de minute înainte de masa de dimineaţă şi de după-amiază. Apoi se face o pauză de 2-3 zile, în­trucât acest aliment are o concentraţie energe­tică foarte mare şi organismul are nevoie de timp să se adapteze. Se continuă astfel dieta, timp de patru săptămâni. În cea de-a cincea săptămână, doza zilnică poate fi mărită până la 50 de grame, dar nu mai mult (copiilor li se administrează jumătate din această doză). Este recomandat ca seminţele şi boabele ger­mi­nate să se consume dimineaţa, la micul dejun.

Grâul încolţit - vitaminele vii
Hrana vieţii - Seminţele şi boabele încolţiteGrâu încolţit
 

Grâul încolţit conţine proteine, fosfor, potasiu, magneziu, calciu, zinc, fier, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, E, F. Germenii de grâu contribuie la func­ţionarea normală a creierului şi a inimii, sunt benefici pentru stările de epuizare nervoasă, cres­când performanţa şi rezistenţa organismului. Con­sumul lor zilnic normalizează funcţiile tractului gastro-intestinal, îmbunătăţeşte funcţionarea sis­temului cardiovascular şi a celui respirator. Grâul are proprietăţi antiinflamatorii şi emoliente, este recomandat în afecţiunile urologice, curăţă vezica urinară şi excesul de săruri din rinichi.

Uz intern

Băuturi din germeni de grâu
Infuziile şi decocturile din seminţe încolţite de grâu reprezintă o băutură benefică atât pentru per­soanele ce suferă de diverse afecţiuni, cât şi pen­tru oamenii complet sănătoşi. Apa în care au fiert semin­ţele se poate utiliza pentru pregătirea supelor, cior­belor sau se poate consuma ca atare.
Infuzie: peste o lingură de seminţe încolţite se toar­nă un pahar de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de două ore, apoi se strecoară. Se bea pe înde­lete, pe parcur­sul întregii zile.
Decoct: la 100 de grame de seminţe germinate se pune un litru de apă. Vasul se pune pe foc şi de când apa începe să clocotească, se mai lasă timp de cinci minute. Se trage de pe foc, se toarnă într-un borcan, se acoperă ermetic şi se lasă timp de 24 de ore într-un loc călduros. După acest răstimp, se strecoară şi se administrează câte o jumătate de cană, de două ori pe zi, după masă. Această băutură are acţiune coleretică, stimulând secreţia biliară a ficatului şi ajutând la rege­nerarea celulelor hepatice.
Hrana vieţii - Seminţele şi boabele încolţitePrepararea rejuvelacului
 
Hrana vieţii - Seminţele şi boabele încolţite
 
Rejuvelacul este o băutură sănătoasă, obţinută din ger­meni de seminţe, cele mai efi­ciente fiind cele de grâu.
Reţetă: peste o jumătate de pahar de seminţe încolţite se toarnă 1,5 l de apă naturală (de izvor, de fântână sau obţinută din topirea gheţii). Vasul se aco­­peră cu un tifon sau cu ca­pac şi se lasă timp de trei zile într-un loc întunecos, la tem­peratura camerei. Rejuvelacul bun de consumat are o culoare albicioasă, uşor tulbure, un mi­ros plăcut şi un gust acrişor, distinctiv (ca braga). La supra­faţa apei se formează o peli­culă albicioasă, ca un caimac, care trebuie înlăturată. Băutura se poate conserva la frigider, nu înainte de a fi transferată într-un recipient de sticlă curat. Grâul încolţit rămas pe fundul sticlei se poate folosi încă o da­tă, pentru a obţine băutura uşor fermentată.
Se administrează călduţ, câte două pahare pe zi, înainte de masă, împotriva constipaţiei, pentru elimi­narea toxinelor din organism, pentru curăţarea trac­tului gastro-intestinal.

Băutură regeneratoare pentru perioadele post-operatorii
Ingrediente: o cană de germeni de grâu, o jumă­tate de cană de stafide aurii, patru căni de apă na­turală.
Mod de preparare: peste germenii de grâu şi sta­fide, se toarnă apa şi totul se amestecă cu mixerul. Se strecoară şi se păstrează la frigider cel mult 4-5 zile, într-un recipient închis ermetic.
Administrare: seminţele şi fructele strecurate se consumă la micul dejun, câte o lingură, iar băutura se administrează dimineaţa şi seara, pe stomacul gol, câte 1-2 linguri. Tratamentul se ţine în perioadele de convalescenţă, până ce tranşa s-a epuizat. Pentru o recuperare completă, schema se poate relua încă o dată.

Germeni de grâu împotriva tuberculozei
O mână de seminţe de grâu încolţite se mixează cu blenderul sau se pisează cu pisălogul. Peste pasta obţinută se adaugă câteva stafide sau prune uscate şi miere, după gust. Se administrează câte 50 de grame, de două ori pe zi, pe stomacul gol, timp de două săptămâni.

Uz Extern

Loţiune tonică cu acţiune de albire
Ingrediente: trei linguri de germeni de grâu, două treimi dintr-o cană de ulei (de floarea-soarelui sau măsline).
Preparare: germenii de grâu se trec prin maşina de tocat sau prin blender, se introduc într-un recipient opac, se toarnă uleiul, vasul se închide ermetic şi se lasă timp de o lună într-un loc călduros. După acest răstimp, loţiunea se filtrează.
Aplicare: tenul se şterge cu loţiu­nea rezultată o dată pe zi, de preferat seara, înainte de culcare. Rezultatul: o piele curată şi albă.

Mască anti-îmbătrânire
Ingrediente: două linguri de ger­meni de grâu, trei linguriţe de smân­tână, trei-cinci picături de ulei de lavandă. Germenii se trec prin ma­şina de tocat şi se amestecă foarte bine cu celelalte ingrediente. O dată pe săptămână, se aplică pe faţă şi se lasă să acţioneze timp de 15-20 de minute. Se clăteşte cu apă călduţă. Tenul va deveni neted şi catifelat.

Ovăzul

Hrana vieţii - Seminţele şi boabele încolţiteOvăz germinat
 
Această cereală cu proprietăţi emoliente şi coleretice este benefică împotriva gas­tritei, ulcerului peptic, a bolilor sistemului nervos, a tulburărilor metabolice. Seminţele încolţite de ovăz conţin aminoacizi esen­ţiali, vitaminele A, B1, B2, B6, E, saponine, minerale.
Infuzia de seminţe încolţite de ovăz este be­nefică împotriva constipaţiei, reglează metabolismul.
Mod de preparare şi folosire: peste o sută de gra­me de seminţe încolţite de ovăz se toarnă un litru de apă rece. Se lasă la macerat timp de o zi, apoi se stre­coară. Se bea câte o jumătate de ceaşcă, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale. Tratamentul durează timp de zece zile, se face o pauză de două săptămâni, apoi se reia o dată.
Decoctul din germeni de ovăz este un tonic excelent, un remediu pentru bolile inflamatorii intes­tinale, un analgezic împotriva durerilor articulare.
Mod de preparare şi folosire: peste o cană de se­minţe încolţite se toarnă un litru de apă clocotită. Vasul se pune pe foc şi se fierbe până la evaporarea unui sfert din cantitate. Se strecoară şi se adminis­trea­ză câte o jumătate de cană, îndulcit cu miere, de trei-patru ori pe zi, înainte de mesele principale. Remediul se ia timp de 21 de zile.

Împotriva gastritei
Hrana vieţii - Seminţele şi boabele încolţite
 
Zece linguri de germeni de ovăz şi un litru de apă se pun la fiert, la foc mic, timp de trei ore. Se stre­coară şi se bea în patru reprize pe zi, cu 20 de minute înainte de a mânca. Tratamentul durează zece zile.

Împotriva diabetului
După ce seminţele germinate au fost bine spălate, se usucă într-un şervet de bucătărie şi se pisează sau se trec prin maşina de tocat. O mână de germeni de ovăz se mixează cu câteva linguri de apă rece, apoi se adaugă 600 de mililitri de apă fierbinte. Vasul se pune la foc şi se fierbe timp de două minute. Se lasă la infuzat preţ de 20 de minute, apoi se strecoară. Se bea câte o ceaşcă, de trei ori pe zi. Băutura se pregăteşte zilnic şi se poate consuma atât timp cât doriţi.

Împotriva hemoroizilor
Peste două linguri de seminţe încolţite de ovăz se toarnă un litru de apă clocotită. Recipientul se aco­peră şi se lasă la infuzat timp de 4-5 ore. Lichidul se strecoară. Se bea de cinci ori pe zi câte o jumătate de ceşcuţă, până la vindecarea completă.

Hrişca

Hrana vieţii - Seminţele şi boabele încolţiteGermeni de hrişcă
 
În conţinutul se­min­ţelor încolţite de hrişcă intră car­bo­hi­draţi, mult magneziu, fosfor, zinc, mangan, calciu, fier, cupru, vitaminele B1, B2, B3. Consumul de germeni de hrişcă ridică nivelul hemoglobinei, ajută la consolidarea pereţilor vaselor de sânge, are efecte benefice asupra venelor varicoase, este un leac excelent împotriva anemiei şi stresului cronic.

Fiertură din germeni de hrişcă împotriva varicelor
Peste două linguri de se­min­ţe încolţite de hrişcă se toar­­nă două căni de apă. Re­ci­pientul se pune pe baie de aburi, timp de 20 de minute. Se trage de pe foc, se acoperă cu un capac şi se lasă la infuzat, timp de alte 30 de minute. Se bea câte o jumătate de ceaşcă, de două ori pe zi, timp de o lună de zile.

Dietă pentru pierderea în greutate
Pentru o porţie sunt necesare 200 de grame de germeni de hrişcă şi 50 de grame de fructe uscate (la alegere). Se consumă în stare crudă, timp de 14 zile, eliminând din alimentaţie sarea, zahărul, produsele de panificaţie, al­coolul şi nicotina.

Boabele germinate de leguminoase
Hrana vieţii - Seminţele şi boabele încolţiteLeguminoase
 

* Boabele germinate de soia stimulează regenerarea ţesuturilor, reprezintă un remediu pentru tulbu­rările de vedere, îmbunătăţesc memo­ria şi capa­citatea de concentrare, in­hibă dezvoltarea tumorilor şi înce­tinesc progresia leucemiei. În plus, consumul de boabe încolţite de soia ajută la eliminarea exce­sului de co­les­terol, previne apariţia bolilor car­dio­­vasculare, normalizează metabolismul, funcţia hepa­tică, are un efect benefic asupra pancreasului, înce­tineşte procesul de îmbătrânire.
* Germenii de fasole au un spectru larg de acţiune terapeutică. Datorită conţinutului ridicat de potasiu, boabele încolţite de fasole sunt recomandate în ateroscleroză şi tulburări de ritm cardiac. De ase­me­nea, normalizează procesele metabolice, au acţiu­ne diuretică şi antimicrobiană, sunt benefice împo­triva hipertensiunii, gutei, obezităţii.
* Germenii din linte sunt un tonic general, cresc pofta de mâncare, au efecte antimicrobiene, stimulează producţia de hormoni, mărind potenţa şi libidoul, sunt recomandaţi împotriva constipaţiei.
Este indicat ca boabele germinate să se consume în stare proaspătă, în diferite salate, în iaurt, la micul dejun sau simple.

REŢETĂ
Băutură rusească din boabe încolţite
Hrana vieţii - Seminţele şi boabele încolţite
 
Ingrediente: o lingură de boabe germinate (soia, mazăre sau fasole), în prealabil spălate, o lingură de zahăr, o linguriţă de smântână, trei litri de apă. Se aşează boabele germinate într-un borcan şi se adaugă zahărul, smân­tâna şi apa bine ames­tecate. Gura borcanului se acoperă cu un tifon pliat în două-trei straturi şi se leagă cu o sforicică. Se pune re­cipientul într-un loc întu­necos şi călduros, două săp­tămâni. Cvasul obţinut se poate conserva la frigider, timp de maximum trei săptămâni. Se consumă de trei ori pe zi, înainte de mesele principale, fără restricţie. Este un remediu exce­lent împotriva aterosclerozei şi a afecţiunilor he­patice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu