De mai bine de zece ani, britanicii si americanii incearca se
dezlege miracolul francez. Desi francezii au o dieta bogata in
grasimi, unt, branza, carne, foie gras si toate deliciile grase pe
care inima le cere, tot ei sunt cei care sufera cel mai putin de
boli de inima. Si nu numai. Mult mai
putini francezi sufera de
cancer intestinal sau boli reumatice decat americanii, mai putini
au probleme de circulatie a sangelui, au sanse mai putine sa se
imbolnaveasca de osteoporoza si cu mult mai putini tineri
francezi decat cei americani au probleme de digestie sau fac
alergie la anumite alimente. Ce sa mai vorbim de obezitate?!
Doar 10% dintre francezi sunt declarati supraponderali, in timp
ce 22% dintre britanici si 33% dintre americani sunt declarati
obezi.
Asa s-a nascut paradoxul francez, caruia fiecare american ii
cauta dezlegare. S-a dat vina, la inceput, pe vinul rosu.
Francezii consuma mai mult de 60 de litri de vin rosu pe an,
fata de cei 20 de litri ai britanicilor. Aproape ca nu exista masa
fara un pahar-doua de vin. A doua banuiala ar fi ca uleiul de
masline care nu lipseste din bucataria niciunui francez ar fi
elixirul care le lungeste viata. Apoi, omul de stiinta francez
Serge Renaud a strigat voila! cand a descoperit ca totul sta in
foie gras - ficatul gras de gasca, ce topeste colesterolul. Dar, in
general francezii nu consuma aceasta delicatesa decat de
aproximativ sase ori pe an. Aproape tot ce baga francezul in
gura se credea ca e miraculos untul, branza - ceea ce n-a adus
decat bucurie producatorilor, care au vazut cum creste vanzarea
diferitelor produse.
Apoi s-a descoperit: ceea ce are intr-adevar de vandut Franta
este stilul de viata. Paradoxul francez nu este rezultatul
consumului unui anumit aliment: este efectul unui mod de
viata, beneficiul modului de a manca traditional francez.
Pe langa cantitatea mare de grasimi, francezii consuma si foarte
multe legume. In mod traditional, isi incep masa cu o salata
dreasa cu uleiuri
sau oteturi aromate. Pe de alta parte, francezii
sunt adeptii calitatii si nu ai cantitatii. In SUA, portiile de
mancare sunt foarte mari, pentru ca in general sunt cumparate
semipreparate iar pachetele sunt destul de voluminoase; la fel si
sucurile, cea mai mica sticla de suc din America este cantitatea
maxima din Franta. Francezii prefera apa, in cantitati mari.
Sportul nu face parte din activitatile obisnuite ale unui francez,
insa va prefera sa mearga la serviciu cu transportul in comun
sau chiar pe jos. De asemenea, ei constientizeaza mai bine
kilogramele in plus. Cand isi dau seama ca au exagerat cu
mancatul, intervine Je fais attention adica, am grija, in loc de
panicantul tin dieta. Francezii nu se infometeaza, nu urmeaza
diete drastice, dar incearca sa manance mai light, mai putin.
|
Mananca de placere, sanatatea vine de la sine!
Placerea de a manca face parte din puzzle-ul numit Paradoxul
francez.
Francezului ii ia de obicei doua ore pentru a lua masa. Noi
devoram pranzul
din pauza de serviciu in timp ce el abia isi unge
felia de paine cu unt.
Secretul, spune nutritionistul Francoise
LHermite, este sa luati masa cu
prietenii sau cu familia si sa mancati
de trei ori pe zi, la intervale
regulate. Francezii nu mananca in fata
televizorului, mananca incet, savurand
atat mancarea cat si
compania. Paradoxul francez are de-a face cu atitudinea
fata de
mancare. Americanii isi fac mai multe griji in ceea ce priveste
adoptarea unei diete sanatoase decat francezii.
Cumpara mancaruri dietetice si, cu toate acestea, tot se considera
consumatori de mancaruri nesanatoase. Francezii se afla in cealalta
extrema
si vad in mancare o placere imensa si se simt bine stiind ca
au o dieta
sanatoasa. Americanii asociaza prajitura cu ciocolata cu
vina, in timp ce
francezii cu sarbatoare. Frisca este pentru francezi
delicioasa, batuta spuma
iar pentru americani nesanatoasa. Cei din
urma isi fac griji excesive pentru
ce mananca si nu sunt niciodata
multumiti de mancare. Se spune ca adevaratul
paradox nu este acela
ca francezii savureaza fiecare masa si raman subtiri si
sanatosi, ci
acela ca americanii sunt obsedati de ce baga in gura, isi numara
fiecare calorie pentru a-si controla greutatea si sunt in continuare
nemultumiti de mesele lor.
Bea ca un francez daca vrei sa traiesti cat un francez
Cea mai vehiculata explicatie a paradoxului francez sta in paharul
cu vin
rosu. Descoperirea a fost facuta cand oamenii de stiinta au
observat o
substanta prezenta in cantitati mari in vin - resveratrolul.
David Sinclair, doctor in stiinte medicale si cercetator la Harvard
Medical
School, a observat in studiile sale ca substanta combate
colesterolul si
opreste inmultirea radicalilor liberi. De asemenea,
resveratrolul are un puternic efect anti-coagulare,
impiedicand
blocarea vaselor de sange, cea mai frecventa cauza a atacurilor
cardiace si congestiilor cerebrale. Conform unor studii preliminare,
resveratrolul ar putea duce si la formarea de noi dendrite in creier si
ar
putea fi util si in tratarea bolilor pulmonare obstructive cronice.
Studiile au mai aratat ca resveratrolul este unul dintre cei mai
puternici anti-oxidanti existenti in stare naturala.
Din acest punct de vedere, substanta este de 25 pana la 50 de ori
mai
puternica decat aceeasi cantitate de vitamina C. Studii efectuate
"in
vitro" si care urmeaza sa fie aplicate si pe animale au aratat ca
resveratrolul ar putea ajunge sa inhibe si sa opreasca formarea
celulelor cancerigene.
Mai mult, resveratrolul are o toxicitate
minima asupra celulelor din sange,
ceea ce ii ofera un potential
remarcabil in lupta impotriva cancerului.
Concentratia de resveratrol difera in functie de tipul de vin;
sortimentele
rosii contin de zece ori mai multe molecule decat cele
albe, pentru ca mustul
este fermentat mai mult impreuna cu pielita si
coditele boabelor de strugure. (Valentin Ceafalau)
Vinul rosu sau "tinerete fara batranete"
Vinul rosu poate ascunde in el secretul longevitatii
Cercetarile facute de-a lungul timpului au aratat faptul ca anumite
calorii
pot prelungi durata de viata de la celulele mononucleare pana
la mamifere.
Insa cine poate crede o una dintre modalitatile de a-ti
prelngi viata poate
fi mai usoara decat destupatul unei sticle de vin?
O echipa de cerectatori din cadrul Universitatii Harvard a descoperit
un
ingredient, in vinul rosu, care prelungeste durata de viata a unor
organisme
cu pana la 80 %.
Moleculele descoperite in vinul rosu, alune sau alte produse vegetale
au
prezentat, in urma cercetarilor, capacitati de prelungire a duratei
de viata
la organisme cu regim limitat de clorii. Molecula, denumita
resveratrol,
apartine unui grup binecunoscut de compusi de plante,
numti polifenoli, ce
sunt cunoscuti pentru proprietatile lor
antioxidante.
In urma tratarii cu resveratrol, drojdia si-a marit durata de viata cu
80
de procente. De asemenea, au mai fost efectuate teste asupra
viermilor si
mustelor, ce au dat rezultate "incurajatoare" David
Sinclair,
asistent la catedra de patologie din cadrul Univestrsitatii
Harvard si
coautorul studiului, a declarat ca scopul studiului nu este
acela de a mari
durata de viata a drojdiei sau a organiselor multicelulare, precum viermi sau
muste, ci la om.
Potrivit experimentelor, resveratrolul are, de asemenea, si efecte
asupra
celulelor umane, pe care le face mai rezistente in fata
radiatiilor.
Oameni de stiinta au demonstrat faptul ca trecerea unui organism la
un
regim de hrana limitat in calorii reduce frecventa bolilor legate de
imbatranirea organismului, precum cancerul, osteoporoza sau boli
ale inimii.
"Credem ca moleculele dau celulelor destul timp pentru a
repara
stricaciunile. Exista o realizare in continua crestere: blocarea
mortii
celulelor - atata timp cat nu duce la aparitia cancerului -
prelungeste
durata de viata", a declarat doctorul Sinclair.
Studiile efectuate la Harvard explica, intr-o ultima masura, de ce
persoanele care consuma moderat vin rosu prezinta un risc minim in
ceea ce
priveste accidentele cardio-vasculare.
Aceasta descoperire ar putea duce la crearea unor noi medicamente
pentru
prelungirea duratei de viata sau pentru prevenirea sau tratarea
maladiilor
legate de imbatranire.
Vinul rosu combate afectiunile pulmonare
Bacteriile care duc la aparitia infectiilor pulmonare si a bolilor de
inima
pot fi distruse prin consumul moderat de vin rosu. Oamenii de
stiinta de la
Universitatea Illinois din Chicago au anuntat ca atat
vinul rosu cat si
resveratrolul - un polifenol din vinul rosu - pot fi
agenti de distrugere
eficienti in cazul unei bacterii din aer despre
care se stie ca ar fi cauza
infectiilor pulmonare si care contribuie si
la aparitia bolilor de inima.
Bacteria "Chlamydia pneumoniae" poate determina aparitia
pneumoniei, a bronsitei acute, cat si a altor infectii ale cailor
respiratorii. Din ce in ce mai multe dovezi arata faptul ca
raspandirea
bacteriilor de la plamani la sange poate cauza aparitia
plagilor la nivel
arterial.
Conducatorul studiului, Gail Mahady, a precizat faptul ca vinul sau
resveratrolul pot ajuta la reducerea riscului bolilor de inima prin
eliminarea pneumoniei de tip C din sange. Rezultatele descoperirilor au fost
publicate in numarul dedicat aterosclerozei din decembrie 2003.
Cercetatorii au infectat celule preluate de la bovine cu pneumonia de tip
C si le-au supus unor conditii asemanatoare cu cele din interiorul plamanilor
umani. Timp de 72 de ore, celulele recoltate au fost puse in contact cu Pinot
Noir, resveratrol, respectiv azitromicina, un antibiotic folosit pentru
tratarea infectiilor pulmonare.
Atat vinul rosu cat si resveratrolul au fost la fel de eficiente ca si
antibioticul folosit pentru distrugerea pneumoniei de tip C, au declarat
cercetatorii, dar acestia nu au specificat cantitatile folosite. "In vitro, vinul izoleaza bacteria, iar resveratrolul o
distruge", a spus Mahady. "Pana in acest moment, inca nu se cunosc
reactiile in cazul unor
persoane cu boli de inima deja instalate."
Bautorii de vin mananca mai sanatos
Persoanele care prefera vinul in locul berii au diete mult mai sanatoase
decat persoanele care consuma frecvent bere, potrivit unui studiu realizat de
cercetatorii danezi, prezentat de Reuters.
Conform rezultatelor studiului, persoanele care beau frecvent vin au o
dieta bazata mai mult pe carne alba, fructe, legume, masline, branzeturi mai
putin grase fa]a de bautorii de bere care consuma foarte multa carne rosie,
bauturi racoritoare carbogazoase, zahar, carnati, carne de miel si unt.
"Studiul a aratat faptul ca persoanele care cumpara vin,
achizitioneaza mult mai multe alimente sanatoase decat cele care
beau
bere", a precizat profesorul Morten Gronbaek de la Institutul
National
de Sanatate Publica din Copenhaga, initiatorul studiului.
Echipa de
specialisti danezi a urmarit atent ceea ce cumpara de
obicei bautorii de vin,
de bere si de bauturi racoritoare din
supermarketuri. Astfel, cercetatorii au ajuns sa analizeze peste 3,5
milioane de
tranzactii. Rezultatele, publicate si in British Medical
Journal, au aratat
faptul ca aceleasi obiceiuri le au si cumparatorii
din Statele Unite si
Franta.
Gronbaek a mai declarat faptul ca persoanele care consuma
frecvent vin au
un nivel de educatie mai ridicat, sunt sanatoase si
mai putin predispuse la
obezitate, in comparatie cu oamenii care
consuma bere si au un nivel de
educatie scazut, iar din punct de
vedere medical sunt predispuse obezitate si
accidente cardio-
vasculare.
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu