sâmbătă, 28 martie 2015

Paradoxul francez

Iubeste mancarea si traieste mult!
Preluare de pe internet, referitor la un popor bogat, care are asigurata ziua de Maine, respecta traditiile, fara siguranta un se poate vorbi de nimic, in acest caz de siguranta alimentara, atunci cum putem face comparatii…

De mai bine de zece ani, britanicii si americanii incearca se
dezlege miracolul francez. Desi francezii au o dieta bogata in
grasimi, unt, branza, carne, foie gras si toate deliciile grase pe
care inima le cere, tot ei sunt cei care sufera cel mai putin de
boli de inima. Si nu numai. Mult mai putini francezi sufera de
cancer intestinal sau boli reumatice decat americanii, mai putini
au probleme de circulatie a sangelui, au sanse mai putine sa se
imbolnaveasca de osteoporoza si cu mult mai putini tineri
francezi decat cei americani au probleme de digestie sau fac
alergie la anumite alimente. Ce sa mai vorbim de obezitate?!
Doar 10% dintre francezi sunt declarati supraponderali, in timp
ce 22% dintre britanici si 33% dintre americani sunt declarati
obezi. 

Asa s-a nascut paradoxul francez, caruia fiecare american ii
cauta dezlegare. S-a dat vina, la inceput, pe vinul rosu.
Francezii consuma mai mult de 60 de litri de vin rosu pe an,
fata de cei 20 de litri ai britanicilor. Aproape ca nu exista masa
fara un pahar-doua de vin. A doua banuiala ar fi ca uleiul de
masline care nu lipseste din bucataria niciunui francez ar fi
elixirul care le lungeste viata. Apoi, omul de stiinta francez
Serge Renaud a strigat voila! cand a descoperit ca totul sta in
foie gras - ficatul gras de gasca, ce topeste colesterolul. Dar, in
general francezii nu consuma aceasta delicatesa decat de
aproximativ sase ori pe an. Aproape tot ce baga francezul in
gura se credea ca e miraculos untul, branza - ceea ce n-a adus
decat bucurie producatorilor, care au vazut cum creste vanzarea
diferitelor produse.

Apoi s-a descoperit: ceea ce are intr-adevar de vandut Franta
este stilul de viata. Paradoxul francez nu este rezultatul
consumului unui anumit aliment: este efectul unui mod de
viata, beneficiul modului de a manca traditional francez. 

Pe langa cantitatea mare de grasimi, francezii consuma si foarte
multe legume. In mod traditional, isi incep masa cu o salata
dreasa cu uleiuri sau oteturi aromate. Pe de alta parte, francezii
sunt adeptii calitatii si nu ai cantitatii. In SUA, portiile de
mancare sunt foarte mari, pentru ca in general sunt cumparate
semipreparate iar pachetele sunt destul de voluminoase; la fel si
sucurile, cea mai mica sticla de suc din America este cantitatea
maxima din Franta. Francezii prefera apa, in cantitati mari.
Sportul nu face parte din activitatile obisnuite ale unui francez,
insa va prefera sa mearga la serviciu cu transportul in comun
sau chiar pe jos. De asemenea, ei constientizeaza mai bine
kilogramele in plus. Cand isi dau seama ca au exagerat cu
mancatul, intervine Je fais attention adica, am grija, in loc de
panicantul tin dieta. Francezii nu se infometeaza, nu urmeaza
diete drastice, dar incearca sa manance mai light, mai putin.
Mananca de placere, sanatatea vine de la sine!

Placerea de a manca face parte din puzzle-ul numit Paradoxul 
francez. Francezului ii ia de obicei doua ore pentru a lua masa. Noi 
devoram pranzul din pauza de serviciu in timp ce el abia isi unge 
felia de paine cu unt. Secretul, spune nutritionistul Francoise 
LHermite, este sa luati masa cu prietenii sau cu familia si sa mancati 
de trei ori pe zi, la intervale regulate. Francezii nu mananca in fata 
televizorului, mananca incet, savurand atat mancarea cat si 
compania. Paradoxul francez are de-a face cu atitudinea fata de 
mancare. Americanii isi fac mai multe griji in ceea ce priveste 
 adoptarea unei diete sanatoase decat francezii.

Cumpara mancaruri dietetice si, cu toate acestea, tot se considera 
consumatori de mancaruri nesanatoase. Francezii se afla in cealalta 
extrema si vad in mancare o placere imensa si se simt bine stiind ca 
au o dieta sanatoasa. Americanii asociaza prajitura cu ciocolata cu 
vina, in timp ce francezii cu sarbatoare. Frisca este pentru francezi 
delicioasa, batuta spuma iar pentru americani nesanatoasa. Cei din 
urma isi fac griji excesive pentru ce mananca si nu sunt niciodata 
multumiti de mancare. Se spune ca adevaratul paradox nu este acela 
ca francezii savureaza fiecare masa si raman subtiri si sanatosi, ci 
acela ca americanii sunt obsedati de ce baga in gura, isi numara 
fiecare calorie pentru a-si controla greutatea si sunt in continuare 
nemultumiti de mesele lor.
Bea ca un francez daca vrei sa traiesti cat un francez

Cea mai vehiculata explicatie a paradoxului francez sta in paharul 
cu vin rosu. Descoperirea a fost facuta cand oamenii de stiinta au 
observat o substanta prezenta in cantitati mari in vin - resveratrolul. 
David Sinclair, doctor in stiinte medicale si cercetator la Harvard 
Medical School, a observat in studiile sale ca substanta combate 
colesterolul si opreste inmultirea radicalilor liberi. De asemenea, 
resveratrolul are un puternic efect anti-coagulare, impiedicand 
blocarea vaselor de sange, cea mai frecventa cauza a atacurilor 
cardiace si congestiilor cerebrale. Conform unor studii preliminare, 
resveratrolul ar putea duce si la formarea de noi dendrite in creier si 
ar putea fi util si in tratarea bolilor pulmonare obstructive cronice. 
Studiile au mai aratat ca resveratrolul este unul dintre cei mai 
puternici anti-oxidanti existenti in stare naturala.

Din acest punct de vedere, substanta este de 25 pana la 50 de ori 
mai puternica decat aceeasi cantitate de vitamina C. Studii efectuate
"in vitro" si care urmeaza sa fie aplicate si pe animale au aratat ca 
resveratrolul ar putea ajunge sa inhibe si sa opreasca formarea 
celulelor cancerigene. Mai mult, resveratrolul are o toxicitate 
minima asupra celulelor din sange, ceea ce ii ofera un potential 
remarcabil in lupta impotriva cancerului. 
Concentratia de resveratrol difera in functie de tipul de vin; 
sortimentele rosii contin de zece ori mai multe molecule decat cele 
albe, pentru ca mustul este fermentat mai mult impreuna cu pielita si 
coditele boabelor de strugure. (Valentin Ceafalau)
Vinul rosu sau "tinerete fara batranete"

Vinul rosu poate ascunde in el secretul longevitatii

Cercetarile facute de-a lungul timpului au aratat faptul ca anumite 
calorii pot prelungi durata de viata de la celulele mononucleare pana 
la mamifere. Insa cine poate crede o una dintre modalitatile de a-ti 
prelngi viata poate fi mai usoara decat destupatul unei sticle de vin?
O echipa de cerectatori din cadrul Universitatii Harvard a descoperit 
un ingredient, in vinul rosu, care prelungeste durata de viata a unor 
organisme cu pana la 80 %.
Moleculele descoperite in vinul rosu, alune sau alte produse vegetale
au prezentat, in urma cercetarilor, capacitati de prelungire a duratei 
de viata la organisme cu regim limitat de clorii. Molecula, denumita 
resveratrol, apartine unui grup binecunoscut de compusi de plante, 
numti polifenoli, ce sunt cunoscuti pentru proprietatile lor 
antioxidante.
In urma tratarii cu resveratrol, drojdia si-a marit durata de viata cu 
80 de procente. De asemenea, au mai fost efectuate teste asupra 
viermilor si mustelor, ce au dat rezultate "incurajatoare" David 
Sinclair, asistent la catedra de patologie din cadrul Univestrsitatii 
Harvard si coautorul studiului, a declarat ca scopul studiului nu este 
acela de a mari durata de viata a drojdiei sau a organiselor multicelulare, precum viermi sau muste, ci la om. 
Potrivit experimentelor, resveratrolul are, de asemenea, si efecte 
asupra celulelor umane, pe care le face mai rezistente in fata 
radiatiilor.

Oameni de stiinta au demonstrat faptul ca trecerea unui organism la 
un regim de hrana limitat in calorii reduce frecventa bolilor legate de 
imbatranirea organismului, precum cancerul, osteoporoza sau boli 
ale inimii. "Credem ca moleculele dau celulelor destul timp pentru a 
repara stricaciunile. Exista o realizare in continua crestere: blocarea 
mortii celulelor - atata timp cat nu duce la aparitia cancerului - 
prelungeste durata de viata", a declarat doctorul Sinclair.
Studiile efectuate la Harvard explica, intr-o ultima masura, de ce 
persoanele care consuma moderat vin rosu prezinta un risc minim in 
ceea ce priveste accidentele cardio-vasculare.
Aceasta descoperire ar putea duce la crearea unor noi medicamente 
pentru prelungirea duratei de viata sau pentru prevenirea sau tratarea
maladiilor legate de imbatranire.
Vinul rosu combate afectiunile pulmonare

Bacteriile care duc la aparitia infectiilor pulmonare si a bolilor de 
inima pot fi distruse prin consumul moderat de vin rosu. Oamenii de 
stiinta de la Universitatea Illinois din Chicago au anuntat ca atat 
vinul rosu cat si resveratrolul - un polifenol din vinul rosu - pot fi 
agenti de distrugere eficienti in cazul unei bacterii din aer despre 
care se stie ca ar fi cauza infectiilor pulmonare si care contribuie si 
la aparitia bolilor de inima.
Bacteria "Chlamydia pneumoniae" poate determina aparitia 
pneumoniei, a bronsitei acute, cat si a altor infectii ale cailor 
respiratorii. Din ce in ce mai multe dovezi arata faptul ca 
raspandirea bacteriilor de la plamani la sange poate cauza aparitia 
plagilor la nivel arterial.

Conducatorul studiului, Gail Mahady, a precizat faptul ca vinul sau resveratrolul pot ajuta la reducerea riscului bolilor de inima prin eliminarea pneumoniei de tip C din sange. Rezultatele descoperirilor au fost publicate in numarul dedicat aterosclerozei din decembrie 2003.
Cercetatorii au infectat celule preluate de la bovine cu pneumonia de tip C si le-au supus unor conditii asemanatoare cu cele din interiorul plamanilor umani. Timp de 72 de ore, celulele recoltate au fost puse in contact cu Pinot Noir, resveratrol, respectiv azitromicina, un antibiotic folosit pentru tratarea infectiilor pulmonare.

Atat vinul rosu cat si resveratrolul au fost la fel de eficiente ca si antibioticul folosit pentru distrugerea pneumoniei de tip C, au declarat cercetatorii, dar acestia nu au specificat cantitatile folosite. "In vitro, vinul izoleaza bacteria, iar resveratrolul o distruge", a spus Mahady. "Pana in acest moment, inca nu se cunosc reactiile in cazul unor 
persoane cu boli de inima deja instalate."
Bautorii de vin mananca mai sanatos

Persoanele care prefera vinul in locul berii au diete mult mai sanatoase decat persoanele care consuma frecvent bere, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii danezi, prezentat de Reuters.
Conform rezultatelor studiului, persoanele care beau frecvent vin au o dieta bazata mai mult pe carne alba, fructe, legume, masline, branzeturi mai putin grase fa]a de bautorii de bere care consuma foarte multa carne rosie, bauturi racoritoare carbogazoase, zahar, carnati, carne de miel si unt.

"Studiul a aratat faptul ca persoanele care cumpara vin, 
achizitioneaza mult mai multe alimente sanatoase decat cele care 
beau bere", a precizat profesorul Morten Gronbaek de la Institutul 
National de Sanatate Publica din Copenhaga, initiatorul studiului. 
Echipa de specialisti danezi a urmarit atent ceea ce cumpara de 
obicei bautorii de vin, de bere si de bauturi racoritoare din 
supermarketuri. Astfel, cercetatorii au ajuns sa analizeze peste 3,5 
milioane de tranzactii. Rezultatele, publicate si in British Medical 
Journal, au aratat faptul ca aceleasi obiceiuri le au si cumparatorii 
din Statele Unite si Franta.

Gronbaek a mai declarat faptul ca persoanele care consuma 
frecvent vin au un nivel de educatie mai ridicat, sunt sanatoase si 
mai putin predispuse la obezitate, in comparatie cu oamenii care 
consuma bere si au un nivel de educatie scazut, iar din punct de 
vedere medical sunt predispuse obezitate si accidente cardio-
vasculare.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu