sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Lamaia congelata

(Sursa internet)

Problema este ca lamaile din magazine sunt de o calitate proasta si preturile sunt invers proportionale...

Multe restaurtante, baruri si braserii utilizează sau consuma lamaia întreaga si nimic nu este pierdut. Cum se poate folosi de lămâia întreaga, fără pierderi?

 E simplu ... Puneti lamaia in congelator. Odată ce lamaia este congelata, utilizati răzătoarea si radeti lamaia intreaga (nu este nevoie să o cojiti) si presarati pe alimente. Presarati-o pe salate, inghetata, supa, taitei, sos de spaghete, orez, sushi, peste, ]n ceai si alte bauturi, etc. Gustul tuturor alimentelor va fi îmbunătătit în mod neasteptat.
Cel mai probabil, va ganditi la lamaie doar pentru continutul  ei de vitamina C. Nu mai mult.
Care sunt avantajele majore ale folosirii lamaii intregi, altele decât pentru a preveni producerea deseurilor si a adăuga un gust nou pentru mancarurile tale? 
Ei bine, coaja de lamaie contine de 5 până la de 10 ori mai multe vitamine decat sucul de lămâie în sine. Si da, asta este ceea ce ai pierdut. Dar, de acum, în urma acestei proceduri simple de a congela lamaia întreaga si a o rade pe felurile dvs. de mâncare, puteti consuma toate substantele nutritive.
De asemenea, este bine să stiti că: coaja de lamaie are proprietati regenerative pentru sănătate, prin eradicarea elementelor toxice din organism.
Deci, puneti lamaia in congelator si apoi dati-o pe razatoare si adaugati in alimente în fiecare zi. Acesta este un element-cheie în a face produsele alimentare mai gustoase si pentru a vă ajuta să trăiti mai sănătos si mai mult!
Acesta este secretul lamaii! Mai bine mai târziu decât niciodată!
Lamaia este un produs miraculos in  distrugerea celulelor canceroase. Este de 10.000 de ori mai puternic decat chimioterapia. 
De ce nu suntem informati de acest lucru?
Pentru că există laboratoare interesate în a face o versiune sintetica care le va aduce profituri uriase.
Puteti ajuta acum un prieten la nevoie, informându-l de faptul că sucul de lamaie si lamaia, sunt benefice in prevenirea si tratarea bolii.
Gustul este placut si nu produce efectele oribile ale chimioterapiei. Câti oameni vor muri în timp ce acest secret este bine păzit astfel încât să nu pună în pericol multimilionarii marilor companii farmaceutice?
După cum stiti, copacul-lamaie este cunoscut pentru varietățile sale de lămâi si lime. El este creditat cu multe virtuti, dar cel mai interesant este efectul pe care îl produce asupra chisturilor si al tumorilor. Aceasta planta este un remediu dovedit împotriva cancerului de toate tipurile.
Unii spun ca este foarte util in toate variantele de cancer.
De asemenea, este considerata avand un spectru anti-microbian împotriva infectiilor bacteriene si ciuperci, eficienta împotriva parazitilor interni si viermilor, regleaza tensiunea arteriala prea ridicata  si este un antidepresiv, combatand stresul si tulburările nervoase.
                                                          - 2 -

Sursa acestei informatii este fascinantă: vine de la unul din cei mai mari producatori de medicamente din lume, care spune că, după mai mult de 20 de ani de teste de laborator inca din 1970, s-a dovedit că extractele distrug celulele maligne din 12 tipuri de cancer, inclusiv cel de colon, san, de prostata, pulmonar si pancreas ... Compusii acestui copac s-au dovedit a fi de 10.000 de ori mai eficienti decât produsul Adriamycin, un medicament chimioterapeutic utilizat în mod normal în lume, pentru a încetini cresterea celulelor canceroase.
Si ceea ce este si mai uimitor: acest tip de terapie cu extract de lamaie distruge numai celulele maligne canceroase si nu afectează celulele sănătoase.

    Sa va fie de folos !

Le citron congelé : incroyable.
 À vous d'en déterminer l'efficacité !
De nombreux professionnels de restaurants et brasseries utilisent  ou consomment le citron entier et rien n'est gaspillé.
Comment pouvez-vous utiliser le citron entier sans pertes ?
C’est simple... placer le citron dans le congélateur. Une fois que le citron est congelé, utiliser votre râpe et râper le citron entire (pas besoin de l'éplucher) et le saupoudrer sur le dessus de vos aliments. Saupoudrez-le sur votre whisky, salades, crème glacée, soupe, nouilles,
sauce à spaghetti, riz, sushi, plats de poisson, etc. Le goût de tous les aliments sera rehaussé de façon inattendue.
Très probablement, vous ne pensez au citron que pour sa vitamine C. Pas plus. Quel est l'avantage majeur de l'utilisation du citron entier autre que pour prévenir les déchets et ajouter un nouveau goût à vos plats ? Eh bien, les zestes de citron contiennent jusqu'à 5 à 10 fois
plus de vitamines que le jus de citron lui-même. Et oui, c'est ce que vous auriez gaspillé.
Mais à partir de maintenant, en suivant cette procédure simple de congeler le citron en entier, puis le râper sur le dessus de vos plats, vous pouvez consommer tous ses nutriments.
Il est également bon à savoir que les zestes de citron sont régénérateurs de santé dans l'éradication des éléments toxiques dans le corps.  Donc, placez votre citron dans votre congélateur, puis râpez-le sur votre repas à tous les jours. C’est un élément clé pour rendre vos aliments plus savoureux qui vous aidera à vivre plus sainement et plus longtemps !
C'est le secret de citron ! Mieux vaut tard que jamais ! Le citron est un produit miraculeux pour tuer les cellules cancéreuses. Il est 10,000 fois plus puissant que la chimiothérapie.
  Pourquoi ne sommes-nous pas au courant de cela ?
Parce qu'il existe des laboratoires intéressés à faire une version synthétique qui leur apportera d'énormes profits. Vous pouvez désormais aider un ami dans le besoin en lui laissant, savoir que le jus de citron et le citron lui-même tel qu’expliqué ci-dessus, est bénéfique dans la prévention de la maladie.
Son goût est agréable et il ne produit pas les effets horribles de la chimiothérapie. Combien de personnes vont mourir alors que ce secret bien gardé est maintenu, afin de ne pas compromettre les multimillionnaires bénéfiques des grandes entreprises ? 

Comme vous le savez, le citronnier est connu pour ses variétés de citrons et limes. Il est crédité de nombreuses vertus, mais la plus intéressante est l'effet qu'il produit sur les kystes et les tumeurs. Cette plante est un remède prouvé contre les cancers de tous types. Certains disent qu'il est très utile dans toutes les variantes de cancer.
Il est également considéré comme un spectre anti-microbien contre les infections bactériennes et les champignons, efficace contre les parasites internes et les vers, il régule la tension artérielle trop élevée et est un antidépresseur, tout en combattant le stress et les troubles nerveux.
La source de cette information est fascinante : il s'agit de l'un des plus grands fabricants de médicaments au monde, qui dit que, après plus de 20 ans d’essais en laboratoire depuis 1970, les extraits ont révélé qu’il détruit les cellules malignes dans 12 cancers, notamment du côlon, du sein, de la prostate, du poumon et du pancréas ...
Les composés de cet arbre se sont avérés 10,000 fois plus efficace que le produit adriamycine, un médicament chimio-thérapeutique normalement utilisé dans le monde, pour ralentir la croissance des cellules cancéreuses. Et ce qui est encore plus étonnant : ce type de thérapie avec l'extrait de citron détruit seulement les cellules cancéreuses malignes et elle  n'affecte pas les cellules saines.


Ziua ursului



La 40 zile dupa Craciun, pe 2 februarie, cand biserica ortodoxa sarbatoreste Intampinarea Domnului, spiritualitatea populara pastreaza sarbatoarea numita Stretenie sau Ziua Ursului. Se considera ca in aceasta zi anotimpul rece se confrunta cu cel cald, sarbatoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic.

Oamenii puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului paradoxal al ursului, numit Al Mare sau Martin. Pentru a castiga bunavointa animalului salbatic, ei asezau pe potecile pe unde obisnuia sa treaca acesta, bucati de carne sau vase cu miere de albine.

Se considera ca puterea acestui animal era transferata asupra oamenilor, in special asupra copiilor, daca acestia se ungeau, in ziua de 2 aprilie, cu grasime de urs. De asemenea, pentru a fi puternici si caliti in viata, copiii firavi erau botezati cu numele de Ursu.

Bolnavii de "sperietoare" erau tratati in aceasta zi prin afumare cu par smuls dintr-o blana de urs iar, in satele pe unde se intampla sa treaca tiganii ursari, se obisnuia ca barbatii sa fie "calcati terapeutic" de catre ursii dresati.

Schimbarea anotimpurilor era pusa pe seama aparitiei sau disparitiei ursului, pe 2 aprilie, credinta intalnita nu numai la bucovineni ci si in intreg spatiul carpatic, in nordul Europei si chiar in unele zone din America.

Se credea ca, daca in aceasta zi este soare, ursul iese din barlog si, vazandu-si umbra, se sperie si se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu inca 6 saptamani. Dimpotriva, daca in ziua de Stretenie cerul este innorat, ursul nu-si poate vedea umbra si ramane afara, prevestind slabirea frigului si apropierea primaverii.

De ziua ursului, in functie de starea vremii, batranii faceau prognozarea timpului optim al culturilor de peste an, stabilind acum un adevarat "grafic" al semanaturilor de primavara.

 (sursa internet)
Vorbim deci de acea frumoasa infratire a omului cu natura. Fara GPS, camere de inregistrare, monitoare si alte porcarii, taranii au cunoscut obiceiurile animalelor, cultul acestora insemnand si vanarea lor, erau utilizate untura de urs, carnea etc. dar spre deosebire de acum prin ofrande se dadeau animalului sarbatorit ajutoare pentru supravietuire si fortificare: carne cruda, miere etc. acuma traiesc bine ONG-uri si tot felul de scornituri guvernamentale, europene si mondiale care invart hartii si mai ales BANI... Unde o fi padurarul care ducea sus pe munte halci de carne, fructe si alte daruri subventionate de la buget sa sa fie si ursii demni. Acuma cu atatea organizatii si paraorganizatii pe cap ca si toti romanii au ajuns si falnicii ursi sa scotoceasca prin gunoaie...

miercuri, 21 ianuarie 2015

Canada de la salbaticie la urban

Watch some stunning photos — turn on your full screen for a greater ride. At times, you feel like you are on the helicopter.... especially when it's travelling fast and down real low!
Pictures of a BC Ferry coming into Horseshoe bay, West Coast of Vancouver Island, Windmill on top of Grouse Mountain and looking down to the City, Cruise Ship Centre, Stanley Park – the Seawall… Saltspring Air's Beaver taking off....

http://vimeo.com/76166406
  

Ghimbirul cu miere si altele

Ghimbirul cu miere, tratamentul miraculos pentru sanatate

Ghimbirul si mierea sunt doua produse naturale cu o multime de beneficii asupra sanatatii.
Cand sunt combinate, dau nastere unui remediu naturist in tratarea si preventia unui numar ridicat de afectiuni, in special datorita mierii care potenteaza actiunea benefica a ghimbirului.
Afla, in continuare, mai multe despre ghimbirul cu miere, tratamentul miraculos pentru sanatate!
Amestecul de miere si ghimbir se foloseste adesea in tratarea problemelor respiratorii, insa beneficiile sale acopera si alte afectiuni minore sau mai grave ale organismului. Iata care sunt toate acestea:

Ghimbir cu miere pentru probleme respiratorii

Te confrunti cu o raceala severa, o gripa ori un guturai, tusesti, iar gatul tau pare sa fie o rana vie? Afla ca ghimbirul cu miere, un excelent expectorant, te poate ajuta sa elimini simptomele bolilor specifice sezonului rece si sa te vindeci mai repede.
Consuma ceai de ghimbir indulcit cu miere sau pregateste-ti suc natural din ghimbir in care adaugi miere dupa bunul plac pentru a scapa de raceala si de inflamatiile de la nivelul gatului.
Ghimbirul cu miere se poate dovedi un remediu eficient si in tratarea sau reducerea simptomelor astmului. In acest sens, se recomanda consumul de ghimbir cu miere in care a fost adaugat un praf de piper negru.
O alta reteta utila in acest caz, dar si in tratamentul racelilor, implica amestecarea a 1/2 lingurita de praf de ghimbir, cu 2-3 boabe de piper negru, 2-3 cuisoare, 2-3 seminte de cardamom si 1/2 lingurita de seminte de chimen. Adauga cateva frunze din ceaiul preferat peste toate aceste ingrediente, pune totul la fiert, dupa care consuma ceaiul obtinut indulcit cu miere. Pentru a avea parte de efectul scontat, consuma acest ceai de 2-3 ori pe zi.

Ghimbir cu miere pentru indigestie

Ghimbirul este renumit pentru faptul ca amelioreaza problemele de tranzit intestinal, iar mierea nu face decat sa sporeasca si mai mult efectele benefice ale acestei radacinoase. Asadar, daca te confrunti cu o indigestie, nu ezita sa consumi ghimbir amestecat cu miere.
Tot acest tratament naturist, multumita proprietatilor carminative ale ghimbirului, te va ajuta sa elimini si durerile abdominale cauzate de acumularea de gaze in interiorul intestinelor. Pentru a te bucura de efectele benefice ale acestui remediu naturist, amesteca 1 lingurita de ghimbir ras cu 1 lingurita de miere si consuma preparatul obtinut imediat dupa fiecare masa.

Ghimbir cu miere pentru dureri menstruale

Ghimbirul cu miere poate fi un tratament naturist eficient si cand vine vorba despre durerile menstruale, datorita proprietatilor antispasmodice ale radacinoasei. Pregateste-ti un ceai aromat din bucatele proaspete de ghimbir pe care le fierbi timp de 15 minute. La final, indulceste bautura cu miere, dupa gust.

Alte beneficii ale ghimbirului cu miere

Ghimbirul cu miere are si alte beneficii asupra sanatatii care merita mentionate:
- indeparteaza starile de greata, inclusiv raul de masina, avion etc.;
- amelioreaza durerile provocate de intinderile musculare, prin aplicarea de comprese in zona afectata de 2 ori pe zi.
Alte article asemanatoare:
  1. Ceaiul de scortisoara, leacul tau pentru o sanatate garantata
  2. Reteta ELIXIRULUI de iarna care reface flora intestinale
  3. Miere si scortisoara – o combinatie incredibila
  4. Dr.OZ: Bicarbonatul, un produs minune pentru sănătate şi frumuseţe
  5. Argintul coloidal distruge microbii si celulele tumorale


Salon de vinuri


vineri, 9 ianuarie 2015

Rugaciune

Astazi cand raul in care ne balacim de 25 de ani a erupt ca lava unui vulcan nimicitor sa ne RUGAM:

Tatal nostru 
Care esti in ceruri 
Sfinteasca-se numele Tau 
Vie imparatia Ta 
Faca-se voia Ta 
Precum in cer asa si pre Pamant 
Painea noastra cea de toate zilele 
Da-ne-o noua astazi 
Si ne iarta noua gresalele noastre 
Precum si noi iertam gresitilor nostri 
Si nu ne duce pre noi in ispita 
Ci ne izbaveste de cel rau 
Ca a Ta este imparatia Puterea si Slava 
In numele Tatalui Al Fiului Al Sfantului Duh 
Amin.

Arsenie Boca

Ca orice pe aceasta lume, si persoana unui minunat roman, fizic, spiritual, national si oricum ai lua-o este intinata de mizerabila media care da de lucru atator anosti taietori de frunze la caini. Patrunderea privirii acestui frumos barbat, spiritul sau Dumnezeiesc sunt de netagaduit. Cuvintele sale, adevarate proorociri, depasesc obisnuitul.


 http://www.e-dimineata.ro/tratamentele-naturiste-miraculoase-ale-parintelui-arsenie-boca/

miercuri, 7 ianuarie 2015

Desen animat


UN DESEN ANIMAT POSTUMAN...


https://www.youtube.com/watch?v=WfGMYdalClU

Perdea forestiera de protectie


Agricultura are secretele ei. 

Minciuna dauneaza grav naturii ca si impostorii. 

In Rusia am vazut peste tot in Siberia pe un traseu de 200 km. aceste perdele, noi le-am distrus. Ca de fapt toata tara. 

Imagine preluata de pe internet si pentru simplitatea si frumisetea ei...



marți, 6 ianuarie 2015

Anul solului !?

Demagogie, birocratie, bani aruncati....



Suprafețe enorme din terenurile agricole fertile altădată au devenit nefavorabile agriculturii, iar pentru a atrage atenția asupra pericolelor care ne pasc ca urmare a distrugerii solurilor, FAO a declarat anul 2015 „Anul Internațional al Solului”.Anul trecut a fost dedicat fermei de familie, ca nucleu al dezvoltării agriculturii de pe întreg mapamondul. Însă dezvoltarea durabilă a agriculturii nu se poate realiza fără protejarea resurselor naturale, cum este și cazul solului.În contextul Anului Internațional al Solului, FAO are ca obiective sensibilizarea completă a factorilor de decizie și societății civile cu privire la importanța profundă a solului pentru viața umană, educarea publicului cu privire la rolul crucial pe care solul îl joacă în securitatea alimentară, adaptarea la schimbările climatice și de atenuare a efectelor acestora asupra solului, reducerea sărăciei și dezvoltarea durabilă.Totodată, prin declararea anului 2015 „Anul Internațional al Solului”, FAO își propune să susțină acțiuni și politici eficiente de gestionare durabilă și protecție a resurselor de sol, precum și să promoveze investițiile în activități de gestionare durabilă a solului, menite să dezvolte și menține soluri sănătoase pentru diferiți utilizatori de terenuri și grupuri de populație.Un alt obiectiv, prin declararea anului 2015 „Anul Internațional al Solului”, îl constituie consolidarea inițiativei în legătură cu procesul de SDG (Obiectivele de Dezvoltare Durabilă) și agenda post-2015, alături de susținerea inițiativelor pentru creșterea capacității rapide de colectare de informații despre sol și control la toate nivelurile, global, regional și național.



duminică, 4 ianuarie 2015

Supa de oase



SURSA INTERNET

Nu de putine ori am fost atentionata la masa ca manac hrana lui cutu! Prea putin elegant pentru o domnisoara, insa ma trezeam rontaind oasele de gaina pana cand le secam de toata maduva! Sa fie oare vorba despre vreo apucatura barbara? Sau despre o “tendinta de supravietuire” a corpului care ne impinge sa facem uneori lucruri inexplicabile?
Nu multi sunt cei carora le lasa “gura apa” in fata unei supe aburinde de oase! De fapt, nici macar nu cred sa cunosc pe cineva care se rasfata cu o astfel de zeama. Mai facea din cand in cand bunica mea, dar cum nu gaseam carnea prin farfurie, desi o “scotoceam” destul, nu i-am inteles niciodata rostul.

Se pare insa ca supa de oase facuta in casa are multiple calitati terapeutice, fiind mai degraba servita pentru “potentialul ei vindecator”, decat pentru gust. Dupa cum vom vedea, exista chiar si o explicatie pentru care aceasta se serveste cu otet.
Oasele sunt pline de minerale dintre care cele mai abundente sunt calciul si fosforul care sunt “tinute” impreuna in os cu ajutorul colagenului, formand fosfatul de calciu. Pe langa acestea, tesutul osos contine - in proportie mult mai mica - magneziu, sodiu si alte oligoelemente.Cand oasele sunt fierte, mineralele cad pe fundul oalei dar nu se pierd, cu conditia sa nu aruncam prima apa.  Sub aceasta forma, mineralele sunt foarte usor asimilabile. Daca oasele contin si partile flexibile, de legatura (ligamente, cartilaj si tendoane) atunci in fiertura sunt eliberate si alte substante precumglucozamina si condroitina. Sulfatul de condroitina este cel mai popular supliment in tratamentul osteoartritei.
Pentru ce este buna supa de oase?
1. Repara mucoasa intestinului, fiind utilizata in toate afectiunile gastrointestinale (gastrita, ulcer gastroduodenal, intestin permeabil, colon iritabil, hemoroizi, boala Chron, colita ulcerativa etc)
2. Ajuta la descompunerea proteinelor in aminoacizi (molecule mai mici) si trateaza astfel intolerantele si sensibilitatile alimentare dobandite (in special cele la proteinele din lapte, oua, cereale (gluten), leguminoase etc);
3. Intareste sistemul imunitar (boli autoimune, infectioase, inflamatorii, boli cronice, alergii, astm, artrita)
4. Reface structura discului intervertebral (hernie de disc, deshidratarea discului intervertebral, afectiuni ale coloanei vertebrale);
5. Reface structura cartilajului care alcatuieste articulatiile (artrita, artroza, discartroza, reumatism etc);
6. Intinereste pielea, previne ridurile fine, reface structura pielii “lasate” pe care o intareste, elimina celulita si amelioreaza vergeturile.
Stiai de ce supa de pui e buna pentru raceala? Deoarece aminoacizii produsi in timpul fierberii calmeaza iritatia din sistemul respirator si imbunatatesc digestia.
Supa rezultata din fierberea oaselor este plina de colagen sub forma de gelatina. La randul ei, gelatina contineaminoacizi neesentiali printre care arginina, glicina, glutamina si prolina. Acesti aminoacizi pot fi sintetizati de corp, insa nu si daca suntem stresati sau bolnavi.

Gelatina este de fapt colagenul care se descompune in supa in timpul fierberii oaselor. Mancarurile

care contineau gelatina erau in topul tratamentelor pentru vindecare folosite in China antica. Acum se stie si de ce. 80% din sistemul nostru imuniatar se afla in tractul intestinal si se pare cagelatina stimuleaza dezvoltarea probioticelor – bacteriilor sanatoase din colon - ceea ce intareste sistemul imunitar. 
Maduva pe care o contin oasele este bogata in nutrienti si grasimi benefice pentru creier si pentru invelisul fibrelor nervoase (mielina).
Colagenul din suplimentele de pe piata (colagen de tip 2, de exemplu) este extras, de fapt, din colagenul pe care il contine oasele animalelor. De ce nu am gasi o modalitate mai ieftina de a consuma colagenul, apeland direct la “sursa”? Studiile demonstreaza ca gelatina din supa de oase reduce durerile - in cazul atletilor - si ulcerul - in cazul pacientilor care o consuma.
Cand vine vorba despre arginina, barbatii ar trebui sa fie foarte atenti! Acest aminoacid  este util in sanatatea aparatului reproductiv, fiind esentiala in producerea lichidului seminal. Si nu numai! De arginina este nevoie si in producerea hormonului de crestere, care da forta musculara. Arginina are rol important in mentinerea sistemului imunitar si ajuta la vindecarea ranilor. Este, de asemeni, utila in cazul celor cu suferinte ale ficatului deoarece regenereaza celulele hepatice.
Glicina este un aminoacid neesential si un neurotransmitator despre care se stie ca imbunatateste somnul. Pe de alta parte, stimuleaza productia sarurilor biliare fiind util in afectiuni ale ”fierii”. Fiind de ajutor in formarea glutationului (o coenzima necesara in multe reactii de eliminare a toxinelor si radicalilor liberi din sange), glicina detoxifica intreg corpul de chimicale si imbunatateste functiile cerebrale. Nivelurile ridicate de glutation din sange sunt in stransa legatura cu longevitatea datorita efectului antioxidant.
Prolina este un aminoacid care reface cartilajul si de aceea repara articulatiile “care scartaie”, intareste pielea, elimina celulita si repara mucoasa care inveleste intestinul.
Glutamina este un fel de combustibil care hraneste celulele intestinului subtire, protejeaza mucoasa si stimuleaza reconstructia musculara.
Cum se prepara supa de oase?
Se pot folosi orice oase de animale, cele mai bune fiind capul, membrele prevazute cu cartilaj

articular, ligamente si tendoane, coloana vertebrala, coastele si gatul animalelor. Poate fi folosit orice animal, de la pui, pana la vita, oaie sau porc. In timpul fierberii, se adauga putin otet de mere (sau sucul de la o lamaie), care ajuta la “scoaterea” mineralelor din oase.
         Se pun oasele intr-un vas si se toarna apa calda peste ele;
         Se adauga apoi peste apa 2 linguri de otet de mere inainte de a pune totul  la fiert;
         Se fierbe la  foc normal pana cand apa inceapa sa dea in clocot, apoi se reduce focul la minim si se fierbe timp de, cel putin, 6 ore. Cu cat fierbem supa mai mult, cu atat mai multi nutrienti sunt extrasi din oase. Ideal ar fi sa o fierbem 24-36 de ore.
-          Abia dupa acest timp se adauga legumele, dupa preferinta.


Florile de salcam

– DEPOZIT DE ENERGIE ȘI SĂNĂTATE –

Probabil că nu există nicio altă specie lemnoasă din arealul temperat care să aducă atâtea beneficii omului ca salcâmul. Acest copac spinos, aproape anonim în privinţa meritelor, poate stopa deșertificarea, are puterea de a înlătura pericolul alunecărilor de teren, oferă combustibil, material de construcţii şi hrană. De asemenea, furnizează medicamente naturale, dăruieşte albinelor necesarul de nectar pentru producerea mierii, stă la baza unor produse cosmetice, încântă sufletul, este adăpost pentru păsări şi animale erbivore, domestice sau sălbatice, ferindu-le de prădători. Ca plantă meliferă, salcâmul este foarte apreciat de către crescătorii de albine, mierea de salcâm având o calitate superioară şi multe proprietăţi curative.
Salcâmul începe să înflorească în primele zile ale lunii mai, florile durând 8-20 zile. Proprietăţile terapeutice ale preparatelor din flori de salcâm dau posibilitatea intervenţiilor în tratarea multor boli, mai ales în afecţiunile sistemului nervos şi în bolile digestive şi pulmonare. Sunt binecunoscute efectele antitusive, antispasmodice ale tractului respirator, emoliente ale secreţiilor bronşice, antiseptice, antinevralgice, calmante, uşor sedative. Efectele vindecătoare ale florilor de salcâm se exercită la toate persoanele, indiferent de vârstă. Acţiunile asupra sistemului nervos se manifestă prin capacitatea de a linişti, de a calma şi de a tonifia organismul aflat în diferite stări nevrotice. Produsele din flori de salcâm sunt utilizate în multe afecţiuni psihosomatice care apar drept consecinţe directe ale unor tensiuni sufleteşti:
- stări conflictuale frecvente, cu tendinţe de agresivitate şi criticism exagerat;
- accese de mânie şi iritabilitate psihică;
- crampe musculare de natură nervoasă;
- epuizare nervoasă şi a forţei fizice şi intelectuale, degradând până la insomnii, stări de anxietate şi depresie;
- reacţii necontrolate la stări stresante, dureri de cap şi migrene pe fond de stres;
- tulburări de memorie, echilibru şi văz, ajungând, în unele cazuri, la erupţii herpetice pe piele;
- tulburări de apetit, cu lipsa poftei de mâncare sau cu foame excesivă.
Din experienţă, s-a constatat că aceste afecţiuni ale sistemului nervos dereglat se pot trata prin:
- inhalarea parfumului florilor de salcâm, cu efecte liniştitoare asupra psihicului, recomandându-se plimbări prin preajma salcâmilor înfloriţi;
- aromatizarea camerei de lucru şi de dormit a bolnavului cu buchete de flori proaspete;
- consumul unei infuzii din flori uscate (o lingură la 200 ml apă clocotită) luată în 3 reprize pe zi, într-o cură de 3 săptămâni, înlocuind total apa de băut;
- consumul zilnic al unui macerat la rece din flori ţinute 2-3 zile în miere de albine, luând câte 3-5 linguriţe pe zi;
- tinctură din 20 grame flori uscate care se macerează în 100 ml alcool de 70 de grade, timp de 10-14 zile, din care se iau zilnic de două ori câte 10 picături.
În tratament extern al bolilor sistemului nervos se recomandă băi generale cu extracte din flori.
În tratamentul bolilor aparatului digestiv, de multă vreme este cunoscută acţiunea benefică a florilor de salcâm asupra gastritei hiperacide.
Bune efecte se constată în combaterea arsurilor de stomac (pirozis), provocate de hiperaciditate, care apar mai ales noaptea. De asemenea, sunt atenuate durerile în ulcerul gastric şi duodenal, în gastralgii hiperclorhidrice, reflux gastroesofagian, indigestii după mese copioase cu alimente grase, insuficienţă hepatică, crampe abdominale şi hernie hiatală. Tratamentele acestor boli digestive se pot face folosind o infuzie din amestec, în părţi egale, de flori de salcâm şi frunze de dud, bogate în carbonat de calciu cu efecte alcalinizante, de reducere a hiperacidităţii gastrice. Se pune o linguriţă din amestec în 250 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 10 minute şi se beau două ceaiuri pe zi, după mesele principale, în cure de lungă durată.

În cursul zilei, în locul apei potabile sau al sucurilor, este recomandat să se consume apă din flori de salcâm (o mână de flori uscate se macerează la rece 8 ore, într-un litru de apă curată de izvor).

În bolile aparatului respirator, florile de salcâm sunt eficiente în combaterea tusei convulsive şi astmatice, răceli, viroze, răguşeli, infecţii acute ale căilor respiratorii, astm bronşic.
Calitățile de medicament ale mierii de salcâm sunt cunoscute încă din antichitate. Mierea de salcâm este asimilată foarte ușor de organism, oferind energie și substanțe bioactive și nutritive. Dintre numeroasele tipuri de miere, fiecare cu proprietățile ei specifice, mierea de salcâm este recunoscută ca fiind un tonic general, care calmează tusea și tratează astenia și nevrozele.

Mierea de salcâm este o miere monofloră, care conține vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavone, flavonoide, compuși aromatici, fitohormoni, acizi organici (lactic, oxalic, citric, malic), dextrină și compuși ai azotului. Are un conținut în fructoză mai mare decât al celorlalte tipuri de miere (41,7%) și conține 10% zaharoză și maltoză și 34,7% glucoză, având pH-ul 4. În total, în mierea de salcâm se găsesc 435 de substanțe active.

Culoarea mierii de salcâm, imediat după recoltare, este transparentă, însă nuanța ei depinde de fagurii în care a fost făcută. Astfel, ea poate avea nuanțe de la incolor la galben pai sau galben deschis. Mierea de salcâm are un gust plăcut, este vâscoasă și fluidă și nu prezintă semne de cristalizare când este proaspătă. Cristalizarea este un proces natural și depinde de raportul dintre glucoza și fructoza din componența ei și de temperatura mediului. Datorită cantității mari de fructoză, mierea de salcâm nu cristalizează decât după un an și jumătate/doi ani, și nici atunci în totalitate. Are un miros specific, dar atenție: mirosul pronunțat de salcâm este un semn sigur al falsificării, prin introducerea unei infuzii de flori de salcâm. Rețineți de asemenea și faptul că orice miere încălzită la peste 45°C devine toxică.

Principala calitate a mierii de salcâm este aceea de calmare a tusei. Este antiseptică, fiind eficientă și în tratamentul asteniei și al nevrozelor. Mai este recomandată în gastrita hiperacidă și ulcer - o lingură de miere de salcâm, diluată în 100 de ml de apă caldă luată cu o oră și jumătate înainte de masă, diminuează aciditatea gastrică. Se absoarbe repede, calmând arsurile. Bineînțeles că acest tratament se va face împreună un regim alimentar adecvat. Mai rețineți că mierea de salcâm este un excelent tonic pentru copii, gravide și convalescenți, deoarece întărește sistemul imunitar. Nu trebuie însă să apelați la mierea de salcâm doar atunci când sunteți bolnavi. Înlocuiți zahărul cu miere în orice băutură sau aliment și multe din problemele dumneavoastră de sănătate vor dispărea, căci mierea ilustrează perfect conceptul de hrană vie.

Sursa internet

Viata pe Pamant