SURSA INTERNET
Nu de putine ori
am fost atentionata la masa ca manac hrana lui cutu! Prea putin elegant pentru
o domnisoara, insa ma trezeam rontaind oasele de gaina pana cand le secam de
toata maduva! Sa fie oare vorba despre vreo apucatura barbara? Sau despre o
“tendinta de supravietuire” a corpului care ne impinge sa facem uneori lucruri
inexplicabile?
Nu multi sunt
cei carora le lasa “gura apa” in fata unei supe aburinde de oase! De fapt, nici
macar nu cred sa cunosc pe cineva care se rasfata cu o astfel de zeama. Mai
facea din cand in cand bunica mea, dar cum nu gaseam carnea prin farfurie, desi
o “scotoceam” destul, nu i-am inteles niciodata rostul.
Se pare insa ca
supa de oase facuta in casa are multiple calitati terapeutice, fiind mai
degraba servita pentru “potentialul ei vindecator”, decat pentru gust. Dupa cum
vom vedea, exista chiar si o explicatie pentru care aceasta se serveste cu
otet.
Oasele sunt
pline de minerale dintre care cele mai abundente sunt calciul si
fosforul care sunt “tinute” impreuna in os cu ajutorul colagenului,
formand fosfatul de calciu. Pe langa acestea, tesutul osos contine - in
proportie mult mai mica - magneziu, sodiu si alte oligoelemente.Cand
oasele sunt fierte, mineralele cad pe fundul oalei dar nu se pierd, cu conditia
sa nu aruncam prima apa. Sub aceasta forma, mineralele sunt foarte usor
asimilabile. Daca oasele contin si partile flexibile, de legatura (ligamente,
cartilaj si tendoane) atunci in fiertura sunt eliberate si alte substante
precumglucozamina si condroitina. Sulfatul de condroitina este cel mai popular
supliment in tratamentul osteoartritei.
Pentru ce este
buna supa de oase?
1. Repara
mucoasa intestinului, fiind utilizata in toate afectiunile
gastrointestinale (gastrita, ulcer gastroduodenal,
intestin permeabil, colon iritabil, hemoroizi, boala Chron, colita ulcerativa
etc)
2. Ajuta la
descompunerea proteinelor in aminoacizi (molecule mai mici) si trateaza
astfel intolerantele si sensibilitatile alimentare dobandite (in special cele
la proteinele din lapte, oua, cereale (gluten), leguminoase etc);
3. Intareste
sistemul imunitar (boli autoimune, infectioase, inflamatorii, boli
cronice, alergii, astm, artrita)
4. Reface
structura discului intervertebral (hernie de disc, deshidratarea discului
intervertebral, afectiuni ale coloanei vertebrale);
5. Reface
structura cartilajului care alcatuieste articulatiile (artrita, artroza,
discartroza, reumatism etc);
6. Intinereste
pielea, previne ridurile fine, reface structura pielii “lasate” pe care o
intareste, elimina celulita si amelioreaza vergeturile.
Stiai de ce supa
de pui e buna pentru raceala? Deoarece aminoacizii produsi in timpul
fierberii calmeaza iritatia din sistemul respirator si imbunatatesc digestia.
Supa rezultata
din fierberea oaselor este plina de colagen sub forma de gelatina. La
randul ei, gelatina contineaminoacizi neesentiali printre care arginina,
glicina, glutamina si prolina. Acesti aminoacizi pot fi sintetizati de corp, insa
nu si daca suntem stresati sau bolnavi.
Gelatina este
de fapt colagenul care se descompune in supa in timpul fierberii oaselor. Mancarurile
care contineau
gelatina erau in topul tratamentelor pentru vindecare folosite in China antica.
Acum se stie si de ce. 80% din sistemul nostru imuniatar se afla in tractul
intestinal si se pare cagelatina stimuleaza dezvoltarea probioticelor –
bacteriilor sanatoase din colon - ceea ce intareste sistemul imunitar.
Maduva pe
care o contin oasele este bogata in nutrienti si grasimi benefice pentru
creier si pentru invelisul fibrelor nervoase (mielina).
Colagenul din
suplimentele de pe piata (colagen de tip 2, de exemplu) este extras, de fapt,
din colagenul pe care il contine oasele animalelor. De ce nu am gasi o
modalitate mai ieftina de a consuma colagenul, apeland direct la “sursa”?
Studiile demonstreaza ca gelatina din supa de oase reduce durerile - in cazul
atletilor - si ulcerul - in cazul pacientilor care o consuma.
Cand vine vorba
despre arginina, barbatii ar trebui sa fie foarte atenti! Acest
aminoacid este util in sanatatea aparatului reproductiv, fiind esentiala
in producerea lichidului seminal. Si nu numai! De arginina este nevoie si
in producerea hormonului de crestere, care da forta musculara. Arginina
are rol important in mentinerea sistemului imunitar si ajuta la vindecarea
ranilor. Este, de asemeni, utila in cazul celor cu suferinte ale ficatului deoarece
regenereaza celulele hepatice.
Glicina este
un aminoacid neesential si un neurotransmitator despre care se stie ca
imbunatateste somnul. Pe de alta parte, stimuleaza productia sarurilor
biliare fiind util in afectiuni ale ”fierii”. Fiind de ajutor in
formarea glutationului (o coenzima necesara in multe reactii de eliminare
a toxinelor si radicalilor liberi din sange), glicina detoxifica intreg corpul
de chimicale si imbunatateste functiile cerebrale. Nivelurile ridicate de
glutation din sange sunt in stransa legatura cu longevitatea datorita efectului
antioxidant.
Prolina este
un aminoacid care reface cartilajul si de aceea repara articulatiile “care
scartaie”, intareste pielea, elimina celulita si repara mucoasa care inveleste
intestinul.
Glutamina este
un fel de combustibil care hraneste celulele intestinului subtire, protejeaza
mucoasa si stimuleaza reconstructia musculara.
Cum se prepara
supa de oase?
Se pot folosi orice oase de animale, cele mai bune
fiind capul, membrele prevazute cu cartilaj
articular,
ligamente si tendoane, coloana vertebrala, coastele si gatul animalelor. Poate
fi folosit orice animal, de la pui, pana la vita, oaie sau porc. In timpul
fierberii, se adauga putin otet de mere (sau sucul de la o lamaie), care ajuta
la “scoaterea” mineralelor din oase.
Se
pun oasele intr-un vas si se toarna apa calda peste ele;
Se
adauga apoi peste apa 2 linguri de otet de mere inainte de a pune totul
la fiert;
Se
fierbe la foc normal pana cand apa inceapa sa dea in clocot, apoi se
reduce focul la minim si se fierbe timp de, cel putin, 6 ore. Cu cat fierbem
supa mai mult, cu atat mai multi nutrienti sunt extrasi din oase. Ideal ar fi
sa o fierbem 24-36 de ore.
- Abia
dupa acest timp se adauga legumele, dupa preferinta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu