Sursa internet
Noi,
romanii, consumam varza murata mai mult iarna, de sarbatori,
pentru sarmale, ca salata langa o friptura mai grasa sau calita, cu ceva afumatura.
Varza murata
este un aliment dar si un medicament minune despre care se spune ca
in Evul Mediu ar fi salvat mii de vieti.
Despre acest
aliment nu s-au scris foarte multe studii dar se stie ca
varza murata este un foarte bun antianemic, diuretic si
revitalizant.
Varza murata
este bogata in vitamina C,chiar mai bogata decat varza cruda,
vitamina antioxidanta care ajuta la fortifierea
sistemului imunitar al organismului.
Este
singurul aliment de natura vegetala in care se gaseste vitamina
B12 din belsug dar si minerale ca magneziu, acid folic,
potasiu, fier, iod.
Datorita
continutului sau de vitamina B12, varza murata incetineste procesul
de imbatranire, protejeaza sistemul nervos si
impiedica pierderile de memorie.
Studiile
cercetatorilor arata ca varza murata este un inhibator al
cancerului. In timpul fermentatiei, produce o substanta numita
isotiocianat care previne raspandirea cancerului in organism.
S-a dovedit
de asemenea, ca este un leac impotriva gripei aviare.
Varza murata
alina durerile de stomac si ii ajuta pe cei care au
probleme cu constipatia, contribuind la reglarea digestiei.
Pentru ca
are fier in compozitie, varza murata este recomandata
celor care sufera de anemie dar si persoanelor care au stari
depresive.
Deoarece
contine putine calorii - 20 de calorii la suta de grame -
poate fi consumata cu incredere in curele de slabire deoarece
inlesneste arderea grasimilor.
Pe langa
faptul ca in organism actioneaza exact ca o perie aspra
la curatarea si eliminarea toxinelor, varza murata mai
este cunoscuta si pentru efectul sau de stabilizare a
tensiunii
arteriale.
Moarea -
zeama de varza acra - se recomanda pentru detoxifierea
organismului, mai ales dupa sarbatori, cate doua, trei pahare
in fiecare zi.
Si ca sa
incheiem intr-o nota optimista dar si cu indemnul de a nu
ignora butoiul cu varza murata, chiar daca nu miroase prea
placut, se spune ca undeva, intr-un spital, era un bolnav
de
cancer caruia medicul de salon nu-i mai dadea zile multe. La
vizita zilnica nici nu se mai oprea la patul lui. Dadea a
lehamite din mana, spunand "moare!" si trecea mai
departe.
Cunoscand
verdictul medicului, familia a venit si l-a luat ca sa moara
acasa.
Mai mult din
obisnuinta dar si ca incurajare, medicul i-a recomandat
sa vina la control peste 6 luni desi stia ca va muri.
Dar surpriza! Exact la 6 luni, medicul se trezeste in cabinet
cu cel pe care deja il credea mort.
L-a intrebat
cum, ce a facut de inca mai este in viata si arata asa de
bine la care fostul muribund ii raspunde:
- Pai, de
cate ori treceati pe langa patul meu, spuneati "moare" si
eu, acasa, am baut doua butoaie de moare.
Varza
murata, leac popular
E
modesta, ieftina si pare a nu valora nici cat o ceapa degerata.
Stiai insa
ca a salvat mii de vieti in Evul Mediu? Stiai ca a avut rolul
ei in descoperirea Lumii Noi? Stiai ca este singurul aliment
de natura vegetala in care este prezenta vitamina B12?
Stiai ca
se numara printre alimentele preferate ale faimosului
capitan Cook?
Stiai
ca odinioara era folosita drept unul dintre cele mai eficiente
remedii pentru vindecarea scorbutului?
Stiai ca
oamenii de stiinta au constatat ca persoanele care o consuma
sunt mai putin expuse imbolnavirii de cancer? Varza
murata este, da, un aliment minune. Cu toate ca ne amintim de
ea doar ocazional, varza murata se bucura de anumite
proprietati medicale si nutritionale ce merita mentionate.
Varza murata
este extrem de bogata in vitamina C (mai bogata chiar
decat alimentul in stare proaspata, cruda), vitamina ce ofera
protectie antioxidanta, dar nu numai, ajutand astfel
la fortifierea sistemului imunitar al
organismului.
Varza
murata este cunoscuta si ca un puternic mineralizant si remediu
impotriva anemiei. In compozitia sa sunt prezente minerale si
vitamine esentiale pentru functionarea optima a organismului:
vitamine din complexul B si minerale precum magneziu, acid
folic, potasiu, fier, iod.
Numai 100
g de varza murata asigura un sfert din doza zilnica de
vitamina C recomandata, iar un pahar-doua pe zi de zeama de
varza pot face minuni pentru persoanele anemice sau a celor
suferind de hemoroizi.
De asemenea,
varza acra poate fi consumata cu incredere in curele
de slabire intrucat contine putine calorii (20 calorii la 100
grame ) si contribuie la reglarea digestiei, inlesnind
totodata arderea grasimilor. In timpul procesului de
fermentatie, se formeaza acidul lactic ce actioneaza pozitiv
asupra tractului digestiv curatandu-l de bacteriile
daunatoare si ajutand astfel la detoxifierea organismului.
Pe langa
rolul sau de eliminator al toxinelor din organism, varza
murata mai este cunoscuta si pentru efectul sau de stabilizare
a tensiunii arteriale.
Recent,
nutritionistii secolului XX apreciaza varza murata drept
un puternic aliment afrodisiac pentru barbati, ducand la
cresterea potentei masculine. Conform unui alt studiu
recent, femeile care consuma varza murata de 5 ori pe
saptamana prezinta un risc cu 70% mai scazut de a dezvolta
cancer la san.
Virozele pot
fi si ele evitate prin consumul de varza acra, iar pentru
prevenirea gripei aviare varza murata este recomandata cu caldura
de catre specialisti.
Gratie
continutului sau de vitamina B12, varza murata incetineste
procesul de imbatranire, protejand sistemul nervos si
impiedicand pierderile de memorie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu