sâmbătă, 14 februarie 2015

Varza murata

Sursa internet 

Noi, romanii, consumam varza murata mai mult iarna, de sarbatori,  pentru sarmale, ca salata langa o friptura mai grasa sau calita, cu  ceva  afumatura.

Varza murata este un aliment dar si un medicament minune despre care se spune ca in Evul Mediu ar fi salvat mii de vieti.

Despre acest aliment nu s-au scris foarte multe studii dar se stie ca  varza  murata este un foarte bun antianemic, diuretic si revitalizant.

Varza murata este bogata in vitamina C,chiar mai bogata  decat varza  cruda, vitamina antioxidanta care ajuta la  fortifierea  sistemului  imunitar al organismului.

Este singurul aliment de natura vegetala in care se gaseste  vitamina  B12  din belsug dar si minerale ca magneziu, acid folic,  potasiu, fier,  iod.

Datorita continutului sau de vitamina B12, varza murata  incetineste procesul de imbatranire, protejeaza sistemul nervos si  impiedica  pierderile de memorie.

Studiile cercetatorilor arata ca varza murata este un  inhibator al  cancerului. In timpul fermentatiei, produce o substanta  numita isotiocianat   care previne raspandirea cancerului in  organism.

S-a dovedit de asemenea, ca este un leac impotriva gripei  aviare.

Varza murata alina durerile de stomac si ii ajuta pe cei  care au  probleme cu constipatia, contribuind la reglarea  digestiei.

Pentru ca are fier in compozitie, varza murata este  recomandata celor care sufera de anemie dar si persoanelor care au stari  depresive.

Deoarece contine putine calorii - 20 de calorii la suta de  grame -  poate fi consumata cu incredere in curele de slabire  deoarece  inlesneste arderea   grasimilor.

Pe langa faptul ca in organism actioneaza exact ca o perie  aspra la  curatarea si  eliminarea toxinelor, varza murata mai este  cunoscuta si   pentru efectul sau de stabilizare a tensiunii   
arteriale.

Moarea - zeama de varza acra - se recomanda pentru  detoxifierea   organismului, mai ales dupa sarbatori, cate doua, trei  pahare in  fiecare   zi.

Si ca sa incheiem intr-o nota optimista dar si cu indemnul  de a nu  ignora  butoiul cu varza murata, chiar daca nu miroase prea  placut, se  spune ca   undeva, intr-un spital, era un bolnav
de cancer  caruia  medicul de salon nu-i mai dadea zile multe.  La vizita zilnica nici nu se mai oprea la patul lui. Dadea  a lehamite  din mana,   spunand "moare!" si trecea mai departe.
Cunoscand verdictul medicului, familia a venit si l-a luat  ca sa moara  acasa.
Mai mult din obisnuinta dar si ca incurajare,  medicul i-a  recomandat sa  vina la control peste 6 luni desi stia ca va  muri.  Dar surpriza! Exact la   6 luni, medicul se trezeste in  cabinet cu cel  pe care deja il credea mort.
L-a intrebat cum, ce a facut  de inca mai este in viata si arata asa de bine  la care fostul muribund  ii  raspunde:
- Pai, de cate ori treceati pe langa patul meu, spuneati  "moare" si eu,  acasa, am baut doua butoaie de moare.

Varza murata, leac popular

E modesta,  ieftina si pare a nu valora nici cat o ceapa degerata.

Stiai insa ca a  salvat mii de vieti in Evul Mediu? Stiai ca a avut rolul ei  in  descoperirea Lumii Noi? Stiai ca este singurul aliment de  natura  vegetala in care este prezenta vitamina B12?

Stiai ca se  numara  printre alimentele preferate ale faimosului capitan Cook?

Stiai ca  odinioara era folosita drept unul dintre cele mai eficiente   remedii  pentru vindecarea scorbutului?

Stiai ca oamenii de stiinta  au  constatat ca persoanele care o consuma sunt   mai putin  expuse  imbolnavirii de cancer? Varza murata este, da, un aliment   minune. Cu  toate ca ne amintim de ea doar ocazional, varza murata se   bucura de  anumite proprietati medicale si nutritionale ce merita   mentionate.

Varza murata este extrem de bogata in vitamina C (mai  bogata chiar  decat alimentul in stare proaspata, cruda), vitamina ce  ofera  protectie  antioxidanta, dar nu numai, ajutand astfel la   fortifierea  sistemului   imunitar al organismului.

Varza  murata este  cunoscuta si ca un puternic mineralizant si remediu   impotriva anemiei.  In compozitia sa sunt prezente minerale si vitamine   esentiale pentru  functionarea optima a organismului: vitamine din complexul   B si  minerale precum magneziu, acid folic, potasiu,   fier, iod.

Numai 100 g  de varza murata asigura un sfert din doza zilnica de  vitamina   C  recomandata, iar un pahar-doua pe zi de zeama de varza pot face minuni   pentru persoanele anemice sau a celor suferind de  hemoroizi.

De asemenea, varza acra poate fi consumata cu incredere in  curele de  slabire intrucat contine putine calorii (20 calorii la 100  grame ) si   contribuie la reglarea digestiei, inlesnind totodata  arderea  grasimilor.   In timpul procesului de fermentatie, se  formeaza acidul   lactic ce actioneaza pozitiv asupra tractului digestiv  curatandu-l de   bacteriile daunatoare si ajutand astfel la detoxifierea  organismului.

Pe langa rolul sau de eliminator al toxinelor  din organism,  varza murata  mai este cunoscuta si pentru efectul sau de  stabilizare a  tensiunii   arteriale.

Recent, nutritionistii  secolului XX  apreciaza varza murata drept un  puternic aliment afrodisiac  pentru  barbati, ducand la cresterea potentei   masculine. Conform  unui alt  studiu recent, femeile care consuma varza  murata de 5 ori  pe saptamana  prezinta un risc cu 70% mai scazut de a   dezvolta cancer la  san.

Virozele pot fi si ele evitate prin consumul de varza acra,  iar pentru   prevenirea gripei aviare varza murata este recomandata cu  caldura de  catre   specialisti.

Gratie continutului sau de vitamina B12,  varza  murata incetineste procesul  de imbatranire, protejand  sistemul nervos  si impiedicand pierderile de  memorie.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu