marți, 3 februarie 2015

Zer

Zerul este o zeama acra, galbuie si usor tulbure, care ramane din prepararea diferitelor tipuri de branzeturi. in aceasta stare, nefiert, zerul este un leac din batrani extrem de valoros. E folosit la hanirea animalelor, dar la oameni are efecte tamaduitoare deosebite. Medicina moderna a confirmat ca numai in zer se gasesc anumite proteine care, odata ajunse in organism, distrug tumorile, sporesc imunitatea, scad colesterolul si revigoreaza trupul si mintea. Zerul este elixirul tineretii. Cosmetica, medicina, nutritionistii au descoperit posibilitati inepuizabile de intrebuintare a zerului, cel mai de pret produs lactat obtinut de veacuri de ciobanii nostri.

·         Un arsenal de substante benefice
    Italienii au un proverb care s-a pastrat inca din secolul XVI: „Daca toata lumea ar fi hranita cu zer, doctorii ar da faliment“. Dar cine mai bea astazi zer? Acest preparat de stana si-a pierdut intrebuintarea, dar nu si valoarea curativa. Zerul contine substante hranitoare, aceleasi pe care le are si laptele, insa mai putine grasimi. Este bogat in vitaminele din complexul B, calciu, potasiu si iod. Proteinele din zer contin cea mai mare concentratie de lanturi de aminoacizi. Productia de anticorpi se realizeaza numai sub actiunea aminoacizilor, unul dintre cei mai importanti fiind cisteina. Proteinele din zer precum beta-lactoglobulina, albumina, lactoferina sunt foarte bogate in glutamil-cisteina, unul dintre cei mai puternici antioxidanti celulari, un mecanism defensiv important impotriva radicalilor liberi. Aminoacizii din zer constituie o adevarata sursa de energie pentru cei implicati in exercitii fizice prelungite, solicitante si permit atletilor un antrenament mai intens pe o perioada mai indelungata de timp. Proteina din zer obliga ficatul sa sintetizeze alti acizi biliari, consumand astfel rezervelor de colesterol hepatic. Zerul stimuleaza imunitatea prin continutul de lactoferina. Protejeaza impotriva demineralizarii tesuturilor dentare.

·         O terapie pentru toti
    Toate substantele din zer sunt foarte repede asimilate si actioneaza rapid. Zerul terapeutic trebuie sa fie proaspat. Se obtine prin strecuratul laptelui dupa ce s-a prins, alegandu-se de coagulul care serveste la fabricatul branzei. Se poate gasi si sub forma de praf in majoritatea magazinelor naturiste. Cura de zer are o vechime de milenii si e folosita mai ales in scop diuretic. in realitate, insa, beneficiile zerului sunt infinite. Este un bun adjuvant in tratamentul cancerului, virusului HIV, hepatiei B, bolilor cardiovasculare si osteoporozei. Zerul de lapte este eficace in tuberculoza pulmonara, in bolile de stomac si intestine, in cazuri de obezitate, constipatie, chiar si pentru sugari. intareste unghiile si parul, netezeste pielea si o catifeleaza. Elimina problemele de tranzit interstinal. in plus, zerul este tolerat de majoritatea persoanelor care au alergie la lactate. Concentratul de proteine din zer contine 90% sau chiar mai multe proteine, putine grasimi sau chiar de deloc lactoza. intr-un cuvant, cura cu zer este buna pentru oricine, inclusiv pentru oamenii sanatosi.

·         Controleaza greutatea
    Una dintre calitatile de baza ale zerului este faptul ca este sarac in calorii. El ajuta la eliminarea reziduurilor din organism, potoleste foamea si, de aceea, este un component din ce in ce mai des intilnit in tot felul de diete si cure de slabire. Zerul topeste grasimile. Un pahar de zer contine doar 48 kilocalorii si il puteti bea in locul unui pahar cu apa, deoarece indeparteaza si setea. Proteinele din zer stimuleaza corpul in producerea colecistokininei, un hormon care apare dupa masa si care da senzatia de satietate si poate ajuta la pierderea in greutate. Studii recente au facut legatura intre consumul de produse lactate si controlul greutatii, iar, dintre toate celelalte proteine, proteinele din zer ajuta cel mai mult la cresterea muschilor scheletici. Ajuta la recapatarea fortei in cazul femeilor diagnosticate cu HIV. Cura cu zer are efect depurativ, ajutand astfel in unele afectiuni precum guta. Se fac cure de 2-3 luni, in care se beau 3 cani de zer pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.

·         Stopeaza dezvoltarea tumorilor
    Zerul contine acid orotic (vitamina B13), care s-a dovedit valoros in tratarea sclerozei multiple. Acest acid fixeaza magneziul la nivel celular si creste valoarea energetica a celulelor muschiului inimii, marind astfel rezistenta la efort si stres. Doua-trei pahare de zer consumate zilnic reduc valoarea colesterolului din sange, scad procentul de colesterol din ficat si protejeaza sistemul cardio-vascular. Jumatate de litru de zer consumat zilnic creste capacitatea de aparare a organismului si distruge bacteriile. Consumul zilnic de urda, 100 de grame minimum, creste in timp capacitatea naturala de aparare a organismului, care devine mult mai rezistent la infectiile virale si bacteriene. Urda este un preparat obtinut din separarea zerului de branza si i se mai spune extract de proteina de zer. Procedeul e cunoscut de mii de ani doar in Romania si Corsica. in mai multe cazuri de cancer (de san cu metastaze, cancer de pancreas si cancer de ficat), 30 de grame de concentrat de proteine din zer (echivalentul a un litru de zer) administrate zilnic, timp de 6 luni, a dus la regresia tumorilor, normalizarea hemoglobinei si a numarului de limfocite. Un tratament de o luna, in care se bea cate o jumatate de litru de zer pe zi, rezolva anemia.

·         Bun pentru memorie, ficat, plamani si stomac
    Ca agent microbian, zerul ajuta la reducerea rezistentei celulelor canceroase, in timp ce creste imunitatea. Zerul este bogat in aminoacidul L-triptofan, care poate ajuta la imbunatatirea frunctiilor cognitive in cazul persoanelor stresate si care a fost asociat cu scaderea starilor de insomnie. Proteinele din zer imbunatatesc absorbtia calciului si ajuta la prevenirea osteoporozei. Tot zerul activeaza un protector al celulelor numit glutation, care neutralizeaza efectele daunatoare ale radicalilor liberi. Studiile arata ca zerul contribuie la reducerea tensiunii arteriale. Zerul imbunatateste functionarea rinichilor si a ficatului, stimuleaza tranzitul intestinal, contribuie la refacerea florei gastrointestinale, normalizeaza functionarea sistemului nervos, ajuta in cazurile de reumatism, hipertensiune, imbunatateste circulatia sanguina, previne aparitia aterosclerozei. La raceala, un pahar de zer in care ati adaugat si fructe proaspete va face minuni. De asemenea, zerul creste densitatea minerala osoasa. Este colagog (stimuleaza lactatia la femeile care alapteaza), diuretic, stimuleaza activitatile intestinelor (de doua ori pe zi, se recomanda consumul unei cesti de zer indulcit cu putina miere). Este bine ca sugarilor, inainte de alaptare, sa li se dea 2-3 lingurite de zer. Poate fi folosit tranzitoriu, dupa dieta hidrica la copiii cu tulburari acute de nutritie.

·         Frumusete garantata
    In aplicatii exerne, sub forma de comprese, ajuta in afectiuni ale pielii, cum ar fi eczemele sau degeraturile. Pentru eczeme, se pun comprese cu zer pe zonele afectate, se lasa vreme de 60 de minute, dupa care se indeparteaza si se lasa zona tratata sa se usuce. Tratamentul se repeta zilnic, vreme de doua saptamani. in degeraturi, zonele afectate se invelesc in tifon inmuiat abundent in zer. Se lasa astfel invelite vreme de o ora, dupa care se spala cu apa. Calitatile antioxidante ale zerului (capacitatea de a proteja pielea impotriva radicalilor liberi, cei care intensifica procesul de imbatranire) au fost de curand remarcate si exploatate si de catre marii producatori de produse cosmetice. A aparut o serie intreaga de preparate cosmetice bioactive pe baza de zer. Acasa, zerul poate fi utilizat cu succes ca baza pentru mastile de regenerare si de albire a tenului, de asemenea, ca lotiune pentru intarirea firului de par. Stati 15-20 de minute in cada cu apa calda in care ati adaugat doi litri de zer. Efectul va fi pur si simplu incredibil, pielea va fi catifelata si elastica. Spalati-va pe fata cu zer de doua ori pe saptamana. Veti constata ca aratati cu 10 ani mai tinara. Iar daca adaugati in el si fulgi de ovaz, nu veti gasi un produs natural mai bun pentru peeling. Persoanele care au un ten sensibil si se inrosesc frecvent, trebuie sa stie ca zerul este bogat in albumina, calmeaza iritatiile si ajuta celulele in procesul de regenerare. Puteti amesteca trei lingurite de zer cu o lingurita de zeama de lamaie, aplicati masca pe fata si masati usor cu varful degetelor. Dupa cateva minute, spalati fata cu apa calduta. Daca aveti mainile aspre, puteti folosi acelasi truc, insa trebuie sa stati cu mainile unse timp de10 minute.

·         Cura cu zer
    Laptele acru se incalzeste pe foc pana cand se incheaga, iar apoi masa obtinuta se strecoara printr-o bucata de tifon impaturita in mai multe straturi. Rezultatul va fi o branza de vaci proaspata si un lichid tulbure, usor verzui: zerul din lapte. Administrat pe stomacul gol, provaca o secretie biliara abundenta si este in acelasi timp diuretic. Cura cu zer e recomandata dimineata pe nemancate, cu cel putin jumatate de ora inainte de cafea. Se consuma 200 ml de zer proaspat. Cura dureaza 3-4 saptamani. Incercati zerul in bauturile de fructe sau ca ingrediente in reteta preferata de shake, cu lapte degresat, lapte de soia, bauturile cu lapte de migdale sau ovaz. incercati zerul in bauturile de fructe sau ca ingrediente in reteta de shake, cu lapte degresat sau lapte de soia. Extractul proteic din zer, ceva foarte asemanator cu urda, o branza extrem de bogata in proteine si fara grasimi. Zerul se pastreaza in recipiente uscate si racoroase.

·         Medicament traditional
    Zerul e cunoscut inca din vremurile Greciei Antice. Se spune ca Afrodita obisnuia sa se scalde in bai cu zer. Hipocrate il recomanda ca pe un mijloc eficient in lupta cu tuberculoza, hepatita si afectiuni ale pielii. in secolul XVIII, in Europa au fost infiintate institutii speciale de invatamint, unde se studiau capacitatile terapeutice ale acestui produs. Insa zerul a fost dat uitarii pentru multa vreme, ramanand doar in retetele populare. Tarancile utilizau lichidul ramas dupa obtinerea branzei de vaci pentru curatarea tenului, ca lichid de dilutie pentru clatite, la acrirea ciorbelor sau il foloseau pentru prepararea diverselor bauturi racoritoare ori a deserturilor.


·         Tursim terapeutic cu zer de oaie
    „Terapia cu zer de Varlaam“ este singura din Romania care reinvie cura cu zer odinioara ata de practicata la sate. Terapia de care au beneficiat si Vlahuta, Odobescu, Grigorescu a fost uitata pana cand niste intreprinzatori particulari din Buzau au redescoperit-o si au introdus-o ca terapie de senzatie la pensiunea lor. Cura propusa de Pensiunea Varlaam presupune detoxifierea organismului cu un pahar de zer de oaie si fructe de padure, mere, capsune, morcovi si continua cu bai de catifelare a epidermei in zer, lapte si miere. Tratamentul exista si in oferta turistica a pensiunilor montane din Germania, Elvetia, Italia si Austria. in Elvetia, o baie in zer de 30 de minute costa cam 120 de lei. Baile de zer ca in secolul XVI sunt ideale pentru pielea sensibila si uscata, dar si pentru eliberarea de stres. in baia de zer se pot adauga picaturi de ulei de trandafir sau de rozmarin. Zerul este incazit la 38 de grade C, pentru a se raspandi cat mai rapid pe tot corpul. Tratamentul fortifica si este un remediu natural practicat frecvent de toata lumea din sat. Se recomanda o singura baie pe zi, maxim jumatate de ora. La cina, se bea tot zer si se mananca bulz de Varlaam.
MTC | November 18, 2014 at 6:33 pm | Tags: branza de vacibranza proaspataterapia cu yertratamente naturiste | Categories: Medicina alternativa | URL:http://wp.me/p2FTjh-3Bw


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu