sâmbătă, 30 august 2014

A sti despre tine

Stiati ca...
Al nostru creier finctioneaza cu aceeasi cantitate de energie ca un bec de 10 wati?
Va amintiti cu siguranta imaginea asociata unei idei, aceea cu beculetul aprins deasupra capului? Ei bine iata ca expresia "ti s-a aprins beculetul" nu este departe de adevar!
Daca in timpul zilei creierul foloseste asemenea “cantitati” de energie, totusi in timpul somnului creierul utilizeaza mai multa energie decat in starea de veghe. Aceasta constatare ar trebui sa ne duca cu gandul la ceea ce sustin unele cercetari si anume ca... somnul slabeste
Stiati ca...
Sucul gastric este suficient de acid pentru a "topi" o lama de ras?
Sucul secretat de stomac in mod normal, cu rol in digestia alimentelor, este atat de puternic incat ar putea dizolva si o lama de ras. Sucul gastric joaca un rol important in "decontaminarea" alimentelor, distrugand cea mai mare parte din microorganismele ingerate odata cu alimentele.
Stiati ca...
Omul este singura fiinta care poate plange de emotie?
Omul este considerat singrura fiinta care poate plange atunci cand simte emotii puternice. Omul poate plange atat de tristete, cat si de bucurie. Specialistii nu cunosc inca toate efectele plansului, insa este clar ca ne ajuta in mentinerea echilibrului psiho-emotional.
Stiati ca...
Cu cat visam mai mult, cu atat coeficientul IQ este mai mare?
Cercetatorii sustina ca exista o stransa legatura intre vise si coeficientul IQ. Asadar, o persoana are IQ mai ridicat cu cat viseaza mai mult. Nu au demonstrat insa si o legatura intre IQ si capacitatea persoanei respective de a-si aminti visele.
De asemenea specialistii mai spun ca visele, cu cat sunt mai complexe si colorate, cu atat reflecta un coeficient IQ mai mare.
 Stiati ca...
Cel mai mare risc de stop cardiac este atribuit zilei de Luni
Un studiu de 10 ani din Scotia a constatat ca cele mai multe cazuri de deces prin stop cardiac sunt inregistrate in zilele de luni.
Specialistii explica aceste inregistrari prin diferenta mare intre starea de bine si distractiile din weekend, comparativ cu stresul mare din prima zi de munca a saptamanii.
Nici noua nu ne place ziua de LUNI
Stiati ca...
Dimineata suntem cu 1 cm mai inalti decat seara?
Explicatia nu se refera la posibilitatea de a creste peste noapte in inaltime, ci la faptul ca articulatiile noastre se “taseaza” pe parcursul zilei incepand de la glezne si culminand cu articulatiile intervertebrale.
In timpul somnului articulatiile se relaxeaza si isi redobandesc volumul.
 Stiati ca...
Trei sute de milioane de celule mor in corpul uman in fiecare minut?
Pare un numar impresionant, insa raportat la numarul total al celulelor din corpul omului, trei sute de milioane de celule reprezinta de fapt o populatie infima. Specialistii au estimat ca organismul unui om adult ar avea aproximativ 50 trilioane de celule.
Stiati ca...
Impulsurile nervoase se transmit cu o viteza de 270 km/ora?
Te-ai minunat vreodata gandind cat de repede reactioneaza corpul tau la diferiti stimuli din mediul inconjurator?
Cat de repede se inchid pleoapele pentru a proteja ochii sau cat de repede ne redresam echilibrul cand ne impiedicam, realizand abia apoi ce s-a intamplat? Sau cat de repede se retrage mana de pe un corp fierbinte, inainte ca noi sa constientizam temperatura acestuia?
Toate aceste reflexe rapide, dar si conexiunea intre ganduri si “viteza” acestora este posibila prin trasmiterea atat de rapida a impulsurilor interneuronale.
 Stiati ca...
Creierul nu poate simti durere?
Pare paradoxal: in creier este interpretata durerea atunci cand ne lovim, ne taiem sau un organ sufera. Cu toate acestea, creierul “nu doare”, tot ceea ce putem simti este o durere de cap din pricina faptului ca sistemul nervos este inconjurat de tesuturi si vase care au receptori pentru durere si care conduc la acea neplacuta durere de cap.
Stiati ca...
Un fir de par poate sustine o greutate de pana la 3 kg?
Firele de par sunt foarte rezistente, un singur fir de par putand sustine o greutate de pana la 3 kilograme. Aceasta descoperire face ca povestea lui Rapunzel sa fie credibila
Ficatul prezinta peste 500 de functii diferite?
Ficatul este un organ cu peste 500 de functii in organism, dintre care unele cu rol vital. Ficatul controleaza coagularea, are rol in producerea bilei, joaca un rol important in metabolism, produce colesterol, asigura depozitele energetice ale organismului, descompune globule rosii si joaca rol de depozit de sange, sintetizeaza proteinele plasmatice etc.
Specialistii ne indeamna sa ne gandim mai mult la ficatul nostru inainte de a face excese alimentare, de a consuma alcool, de a fuma si inainte de a pierde notpile.
 Stiati ca...
...este nevoie de 17 muschi pentru a zambi si de 43 pentru a ne incrunta?
Este obositor sa ne incruntam, mai mult decat atat, atunci cand ne incruntam starea psihica devine tensionata. Incruntarea poate provoca pana si durerea de cap! Insa atunci cand zambim se declanseaza o avalansa de mecanisme care ne ajuta sa ne simtim mai bie si sa fim mai sanatosi.
Studiile de specialitate sustinute in domenii ca psihosomatica, psihologie si psihologie medicala, dovedesc efecte pozitive ale zambetului, chiar si cand zambim fortat!
Stiati ca...
Daca mancam prea mult la o masa, auzim mai slab?
Dupa o masa copioasa, o parte din sangele circulant este directionat catre sistemul digestiv pentru a prelua nutrientii alimentari.Astfel ca fluxul sanguin scade in multe organe, inclusiv in creier. Dupa o masa copioasa simturile ne scad, auzim mai slab si avem o marcata stare de somnolenta.
 Stiati ca...
Cel mai puternic muschi din organism este... LIMBA?
Limba este cel mai puternic muschi din organism proportional cu marimea sa. Si daca stam sa ne gandim, este poate cel mai antrenat muschi: atunci cand mancam, vorbim, inghitim, ne folosim limba.
Stiati ca... este imposibil sa ne gadilam singuri?
Creierul nostru face diferenta intre atingerile noastre si ale altora. Atunci cand incercam noi sa ne “gadilam”, deja stim ce zona a pielii vom atinge, prin urmare in acele fractiuni de secunda creierul reactioneaza si reuseste sa se adapteze.
Atunci cand altii ne “gadila”, atingerile lor sunt imprevizibile, neasteptate, ca o surpriza pentru creierul nostru, iar reactia “de aparare” consta in senzatia de gadilare pe care o simtim.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu