Mâncați vinete!
Ioana Nedelcu, A.M.PRESS, 6 august 2014 (internet)
Cele mai multe dintre gospodinele din România gătesc frecvent în această
perioadă vinete, dar puţine sunt acelea care ştiu ce efecte benefice aduce
această legumă organismului.
Vinetele sunt o sursă importantă de vitamine și
minerale pentru organismul uman. Conțin 93% apă, fibre, mangan, molibden,
potasiu, acid folic, vitamina K, cupru, vitamina B6, triptofan, vitamina C,
magneziu, vitamina B3. În afară de faptul că au în compoziție vitamine și minerale
esențiale organismului uman, vinetele mai conțin și fitonutrienți importanți cu
efect antioxidant. Printre aceștia se numără compușii fenolici, precum acidul
clorogenic și cafeic sau flavonoizii, precum nasuninul.
Vinetele ajută la menținerea sănătății
cardiovasculare. În cadrul unui studiu de specialitate, când cobaii au consumat
suc de vinete, au apărut efecte imediate — nivelul colesterolului, inclusiv al
celui din pereții arteriali, a scăzut semnificativ, iar vasele de sânge s-au
relaxat, permițând fluxului sanguin să circule mai bine. Aceste efecte pozitive
se datorează fitonutrienților furnizați de vinete.
Cercetătorii americani de la Serviciul de
Cercetare în Agricultură au descoperit că acidul clorogenic este cel mai
puternic antioxidant din vinete, având o capacitate superioară de a combate
acțiunea oxidativă a radicalilor liberi asupra celulelor, dar și de a reduce
nivelul colesterolului rău LDL în sânge. Tot acidul clorogenic este și
antimutagen (împiedică celulele sănătoase să sufere mutații și să devină
cancerigene) și antiviral, scrie doctorulzilei.ro.
Magneziul și vitamina B ajută la combaterea
stresului și conferă o stare psihică mai bună. O cură cu vinete ne scapă de
insomnii și de stările de nervozitate. Consumul de vinete contribuie la energizarea
organismului. Totodată, vitaminele A și C sunt cele care ajută la întărirea
sistemului imunitar și, implicit, luptă și el împotriva radicalilor liberi.
Prin conținutul mare de apă și fibre, vinetele conferă sațietate și reduc
setea, proprietăți pentru care sunt recomandate a fi consumate mai ales în zilele
toride.
Având un conținut mic de calorii sunt recomandate
și în pierderea kilogramelor în plus și la reglarea tranzitului
gastrointestinal. Sucul obținut din vânătă este eficient în curățarea ficatului
și a pancreasului. Sunt un bun diuretic și un bun antiinflamator, fiind indicat
celor care au probleme digestive și pentru prevenirea inflamațiilor și a
bolilor cronice. Cercetătorii au descoperit că vinetele conțin cantități
importante de fitochimicale numite antocianine, un tip de antioxidanți care
protejează organismul împotriva cancerului, îmbătrânirii premature, inflamațiilor
și bolilor neurologice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu