-sursa internet-
Imprieteniti-va cu
ea! Este o garantie de sanatate pe termen lung
Putina istorie
Leguma banala in zilele noastre, sfecla
rosie are un trecut glorios. Descoperita in urma cu aproape patru milenii,
cultivata in Iran, Babilon si Assiria pentru gustul placut al frunzelor ei, la
scurta vreme a fost randul radacinilor sa faca furori, mai ales in tarile
arabe, unde a devenit si marfa pentru export. Caravanele negustorilor plecau la
drum lung spre Grecia antica si Roma, cu desagii incarcati cu marfuri, dar si cu
sfecla. O parte se consuma pe drum, iar cantitatea ramasa se vindea cu succes.
In Grecia, sfecla simboliza starea de conflict. Cand se certau sotii, deasupra
usilor de la intrare se agata o cununa impletita din frunze de sfecla. In Roma,
atitudinea fata de sfecla era mai degraba respectuoasa, ea fiind considerata o
leguma de lux care nu trebuia sa lipseasca de pe masa. De aceea, imperatorul
Tiberius le-a si impus germanilor cuceriti de romani sa plateasca tributul in
sfecla. In Romania, sfecla a ajuns in secolul IX, initial in zona Marii Negre,
odata cu ridicarea cetatilor grecesti, luand apoi drumul Rusiei. In secolul X,
calugarii rusi o cultivau cu succes aproape de Marea Baltica, preparand din ea
ciorbe si un bors delicios, in vreme ce pentru iernile lungi, sfecla se punea
la murat, de regula impreuna cu varza si fructe de padure.
Deseori, se spune cu o doza de invidie,
ca stramosii erau mult mai sanatosi decat noi, datorita alimentatiei simple si
cat se poate de naturale. Este adevarat! Batranii nu aveau nevoie de cure
complicate de dezintoxicare. Strictetea alimentara din zilele de post ii scutea
de problemele legate de indigestii sau depuneri de colesterol. La tara se tinea
post negru obligatoriu, miercuri si vineri. In seara zilei de marti, se bea ceai
din plante si apa in care s-a fiert sfecla. Toata ziua de miercuri, de la
rasaritul si pana la apusul soarelui, nu se manca nimic. Seara, iar se bea ceai
din mai multe plante (patlagina, sunatoare, musetel, roinita sau urzica) si se
mancau cateva sfecle coapte in cuptor, asezonate cu leustean si usturoi! Un
asemenea regim alimentar le permitea satenilor sa ramana activi si cu mintea
limpede, pana dupa 90 de ani. Poate vom descoperi si noi secretele sanatatii
perfecte si ale longevitatii, daca vom acorda respect si atentie nemarginitei
experiente si intelepciuni populare.
Fisa biografica
Frunzele sfeclei la
fel de delicioase ca radacina
Sfecla este un depozit nemuritor de
vitamine si microelemente care, spre deosebire de restul legumelor, nu se
distrug si nu se dezactiveaza in procesul de prelucrare termica. Folosirea ei
in alimentatie are, pe langa virtuti culinare, si virtuti medicale de prevenire
a bolilor de sange, deoarece intrece toate legumele (in afara de usturoi) prin
continutul de fier. Asimilarea fierului este favorizata de vitamina C, prezenta
in toate partile plantei. In structura radacinii de sfecla este prezent si
cuprul. Lipsa de cupru in alimentatie provoaca incaruntirea precoce a parului,
ingreuneaza procesul de consolidare a fracturilor, provoaca dereglari in
activitatea pancreasului. Alt element important este zincul, prezent in
cantitati foarte mari. Datorita prezentei lui in alimentatie, functioneaza bine
organele de reproducere, se previne aparitia cosurilor, a furunculozei, caderea
parului. Lipsa de zinc afecteaza vederea, poate provoca infarctul miocardic.
Sfecla contine si o cantitate mare de mangan, care apara ficatul de distrofie
adipoasa (lipidoza), scade nivelul de zahar in sange, ajuta in lupta cu
scleroza si elimina surplusul de apa din organism. Sfecla contine si iod, care
favorizeaza metabolismul, fiindu-le extrem de prielnica persoanelor cu
obezitate si care sufera de inhibarea functiilor tiroidei. De nepretuit este
rolul iodului si in blocarea cancerului si incetinirea imbatranirii. Celuloza
din sfecla scoate din organism toxinele, imbunatateste functionarea tractului
intestinal, fiind un remediu redutabil in tratarea obezitatii si constipatiei.
Medicina populara foloseste toate componentele sfeclei: atat tuberculii cat si
frunzele.
TRATAMENTE INTERNE
* Alcoolism. Complexul de metode
folosite in vindecarea alcoolismului prevede si imbogatirea organismului cu
saruri de potasiu, vitamine si alte substante care ajuta la reducerea tendintei
irezistibile de a consuma alcool. Cu 30 de minute inainte de masa, se beau 100
ml de suc de sfecla, iar in timpul meselor principale, de 2-3 ori pe zi, se
consuma salata de sfecla rasa, fiarta sau coapta in cuptor.
* Amigdalita. In medicina populara, se
folosesc mai multe preparate din sfecla, pentru tratarea amigdalitei. Pentru
gargara, se foloseste apa calduta in care s-au fiert frunzele sau radacina de
sfecla. O alta metoda: se da pe razatoare sfecla cruda, se umple un borcanel de
700 ml, se adauga 2-3 linguri de otet si se lasa la macerat 3 ore, amestecand
periodic. Se stoarce sucul si se adauga putina miere de albine. Se face gargara
la fiecare 2 ore. Pentru accelerarea vindecarii, in pauze, intre gargare, se
mesteca incet cate o felie de sfecla cruda.
* Anemie. Continutul bogat in fier
favorizeaza ridicarea nivelului de hemoglobina in sange. Se recomanda consumul
zilnic al sfeclei in stare cruda, fiarta sau murata. De 2-3 ori pe zi, se
mananca 150 g de salata din sfecla, morcovi si ridiche neagra crude, date prin
razatoare, amestecate cu suc de lamaie sau smantana.
Substantele vitale din sfecla nu se distrug
prin fierbere (preferabil sa fie consumata cruda)
* Bronsita cronica. Se stoarce sucul
dintr-un kilogram de sfecla, se amesteca cu 1 kg miere de albine, 500 ml vin
rosu de casa, un pahar de suc de morcov si 1 kg de piersici curatate de samburi
si taiate felii. Se pune totul intr-un borcan de sticla, care se introduce
intr-un vas cu apa calduta. Se fierbe 10-12 minute pe baie de aburi dupa primul
clocot. Pe parcurs, se amesteca cu o lingura de lemn sterilizata. Se pastreaza
in frigider. Se beau cate 75 g dimineata, pe nemancate, dupa care se mananca o
bucatica de unt. Doza obtinuta este pentru o singura persoana. Ajuta si la
vindecarea diferitelor afectiuni ale aparatului respirator, provocate de
raceala, dar si pentru profilaxia lor.
* Constipatie, ocluzii intestinale,
hemoroizi, hipertensiune, varice, aritmie (fibrilatie auriculara).
Se pun la fiert 5 l de apa de izvor, si
cand da in clocot se adauga 500-700 g de sfecla tocata si se ia de pe foc. Se
infuzeaza 3 ore, apoi se strecoara. Se amesteca cu 150 g de zahar si o
lingurita de drojdie uscata si se pune intr-un loc cald, pentru 24-36 de ore.
(Tratamentul va avea efect pozitiv numai in caz de renuntare categorica la
bauturile alcoolice, inclusiv berea . Dupa 2-3 pahare de vin sau bere, bolile
ocupa din nou pozitiile castigate si tratamentul trebuie inceput de la zero.)
Impreuna cu sfecla, in apa puteti sa adaugati si plante medicinale pentru
afectiunile de care suferiti, de exemplu: matase de porumb, paducel, flori de
castan etc. Dupa stoarcerea lichidului, din sfecla ramasa se modeleaza bilute
de marimea corcoduselor si se pastreaza in frigider sau in congelator (daca
sunt multe). Dimineata, pe nemancate, se beau 300 ml de suc fermentat de
sfecla. Daca dupa 30-45 de minute apare senzatia de foame, se mesteca incet si
se inghite cate o biluta de sfecla. Procedeul se repeta ori de cate ori apare
senzatia de foame. Daca ea nu dispare dupa consumul a 7-10 bilute de sfecla, se
pot consuma si alte alimente.
* Curatarea organismului de metale grele
si radioactive, dizolvarea placilor aterosclerotice din vasele sanguine. Se
prepara un amestec din cantitati egale de sucuri din sfecla, morcov si ridiche
neagra. Amestecul se toarna in sticle de culoare inchisa si se tine 3 ore in
cuptorul incalzit slab. Se bea de trei ori pe zi cate o lingura, intre mese.
* Curatirea sangelui, intarirea
imunitatii. 500 g de sfecla si 500 g de morcov se taie marunt. Peste legume se
toarna apa clocotita cat sa le acopere (cu 2 degete) si se fierb pe foc mic
timp de 30 de minute. Cand legumele sunt fierte, se adauga cate o cana de
stafide si caise uscate si se lasa sa mai fiarba 5 minute. Dupa racire,
preparatul se amesteca cu 2 linguri de miere de albine si se lasa pentru 12 ore
la racoare. Se consuma de trei ori pe zi, cate 100-150 g, timp de o luna.
Preparatul ajuta si la restabilirea fortelor organismului slabit dupa o boala
grea.
* Depuneri de colesterol, constipatie.
Trei litri de apa rece se toarna peste 1 kg de sfecla taiata marunt. Se adauga
6-8 crengute de urzica sau 2-3 frunze tinere de hrean. Urzica se schimba
zilnic. Componentele se pun in camara, intr-un borcan. Se bea cate un pahar, de
trei ori pe zi.
* Dezintoxicare - un pahar de frunze de
sfecla tocate se amesteca cu un pahar de zahar si 3 litri de zer. Amestecul se
pune la fermentat in loc cald, ferit de lumina, acoperit cu 3 straturi de
tifon. Dupa doua saptamani se strecoara. Se beau cate unul, apoi cate doua
pahare pe zi.
* Disbacterioza. Flora intestinala se
restabileste cel mai rapid daca se consuma sfecla marinata. Modul de preparare:
sfecla spalata bine se fierbe, se raceste, se curata de coaja si se taie felii
subtiri. Inainte de a pune feliile in borcan, sfecla se cantareste. Pentru un
kilogram de sfecla este nevoie de 1 litru de apa, 2 pahare de otet de mere,
cate o lingurita de sare si zahar, 10 boabe de piper negru, 6 cuisoare si 2 foi
de dafin. Marinata se aduce pana la punctul de fierbere si se tine pe foc slab,
3-5 minute. Otetul se adauga dupa racire. Marinata se toarna in borcan peste
feliile de sfecla. Se pastreaza la rece..
* Gripa, raceala. Se amesteca 300 g suc
de sfecla cu 200 g suc de rosii, cu sucul dintr-o lamaie, 5 linguri suc de
ceapa, 4 crengute de menta, sare, zahar si piper negru macinat (dupa gust).
Dupa 2 ore, se scoate menta si se beau cate 50 ml suc cu inghitituri mici,
intre mesele principale.
* Hipertensiune. In medicina populara
gasim foarte multe retete pentru reglarea tensiunii, in care ingredientul principal
este sfecla. Se amesteca in parti egale suc de sfecla cu miere de albine si se
beau cate 2 linguri de trei ori pe zi. In loc de miere, puteti sa-l amestecati
cu suc de paducel.
* Hipertensiune cu dureri de cap si edem
al picioarelor. Se storc 300 ml suc de sfecla, se amesteca cu sucul dintr-o
lamaie, 1,5 l de apa si 300 g de zahar sau miere de albine. Se tin
ingredientele intr-un borcan de 3 l, acoperit cu tifon, intr-un loc cald,
pentru fermentatie. Lichidul (gen sampanie) nu se pastreaza la frigider. Se
beau, de 3-4 ori pe zi, cate 100-150 ml. Regleaza tensiunea arteriala, dispar
durerile de cap si vajaiturile.
* Litiaza renala. Se taie in felii
subtiri 3-4 sfecle de marime medie, curatate de coaja. Se pun intr-un borcan de
trei litri. Se toarna deasupra apa rece de izvor, in asa fel ca sa ramana un
loc gol de 2-3 degete. Pe gura borcanului se pune un strat de tifon. Timp de
7-8 zile, borcanul se lasa la temperatura camerei, amestecand continutul
zilnic, cu o lingura de lemn, apoi lichidul se strecoara in alt vas si se
pastreaza in frigider. Preparatul se bea fara restrictii. Intre timp, se
prepara o alta portie de bautura. In 5-6 luni, in afara de curatarea rinichilor
de nisip, este posibila si imbunatatirea digestiei si reglarea tensiunii arteriale.
* Menopauza. Deseori, in perioada
climacterica apar diferite dereglari, mai ales menstruatii abundente, cand se
pierd cantitati mari de fier. Se bea suc de sfecla in portii mici (75-100 ml)
de 2-3 ori pe zi.
* Pietre in colecist. Ca sa eliminati
pietrele din colecist, concomitent cu alte metode, se foloseste si siropul de
sfecla. Un kg de sfecla taiata felii subtiri se fierbe in 2 litri de apa, pana
se obtine un sirop concentrat. Se beau cate 150 ml, de patru ori pe zi, cu 40
de minute inainte de masa.
TRATAMENTE EXTERNE
* Guturai. Se pun in nas picaturi de suc
de sfecla. Pentru cei mai mici, sucul se amesteca cu apa fiarta si racita, ca
sa nu-i usture tare.
* Lichen, eczeme, arsuri. Se aplica
terciul din sfecla timp de 4-7 zile. Cataplasma se schimba de 5 ori pe zi. Pe
arsuri, se pot aplica si frunzele de sfecla strivite in palme.
* Limfostaza (elefantiazis). Edemul
limfatic al picioarelor necesita un complex intreg de tratamente, printre care
si comprese cu celuloza din sfecla ramasa dupa stoarcerea sucului. In acelasi
timp, se bea si infuzie din frunze de patlagina. O lingura de frunze se
infuzeaza in 250 ml apa fierbinte, pana la racire. Se imparte in 2 doze si se
bea dimineata si seara, cu 30 de minute inainte de masa.
* Mastopatie. Terciul din sfecla tocata,
pus intr-un tifon, se aplica pe locul bolnav, zilnic, 40-50 de minute.. In
acelasi timp se beau cate 50 ml de suc, de doua ori pe zi, cu 30 de minute
inainte de masa, timp de 25 de zile.
* Paradontoza. Se rade sfecla pe
razatoarea mica. Terciul obtinut se aplica pe gingiile bolnave si se tine 25-30
de minute. Imbunatatirea se observa peste 5-7 zile, dar tratamentul trebuie
repetat cateva saptamani (in functie de vechimea afectiunilor).
Test de sanatate cu
suc de sfecla.
Medicina populara
foloseste toate componentele sfeclei
Sfecla contine multe substante benefice
(betanina, saruri de potasiu) care au efecte pozitive asupra tensiunii
arteriale, asupra nivelului de colesterol, a metabolismului lipidic in celulele
ficatului si a intaririi peretilor vasculari. De regula, se stie ca sucurile de
legume se beau imediat dupa ce au fost stoarse. Nu e si cazul sucului de
sfecla, care nu se bea imediat, ci trebuie lasat 2-3 ore ca sa se evapore unele
ingrediente ce produc efecte negative (dureri de cap, stari de greata etc.). Cu
ajutorul sucului de sfecla ne putem testa starea de sanatate, facand un
exercitiu simplu. Se beau 100 ml suc de sfecla si se mananca o salata de sfecla
cruda, data prin razatoarea fina. Se urmaresc schimbarile de culoare a urinei.
Daca nu sunt prezente afectiuni serioase de sanatate, culoarea nu se schimba.
Daca sunt probleme de sanatate, urina capata culoarea sucului de sfecla.
Vin tonic din sfecla
In medicina populara, se foloseste din
batrani o reteta cu actiune tonica generala, care se numeste "7
pahare". Se amesteca in cantitati egale cate 250 ml sucuri de: sfecla,
morcov, ridiche neagra, usturoi, lamaie, miere de albine si vin rosu dulce
(cabernet). Amestecul se pastreaza in vase de sticla, in frigider. Se beau cate
50 ml, de trei ori pe zi. Cantitatea - 1750 ml - reprezinta o cura care se
repeta de cinci ori pe an, cu pauze de 3-4 saptamani.
Preparatul se recomanda pentru
revitalizarea organismului dupa interventii chirurgicale, chimioterapie si in
timpul tratamentelor de lunga durata.
SFECLA si CANCERUL
Folosirea sucului de sfecla in
vindecarea bolnavilor de cancer se practica in medicina populara de mii de ani.
Pigmentul din planta este actorul principal in lupta cu cancerul. Doza zilnica
minima de pigment se afla intr-un kilogram de sfecla, echivalentul a 250-300 ml
de suc, care trebuie consumat fara pauze, tot restul vietii. Pigmentul nu este
toxic, nu se descompune in procesul de prelucrare termica si nici in procesul
de digestie. Calitatile lui terapeutice se pastreaza si dupa fierbere la 100
grade Celsius, timp de 2 ore.
Consumul regulat de sfecla sub orice
forma normalizeaza VSH-ul bolnavilor, restabileste apetitul, scade efectele
negative ale tratamentelor cu radiatii. Se recomanda feluri de mancare unde
sfecla este amestecata cu fulgi de ovaz, hrean, banana sau lapte prins.
In Centrul oncologic de la Moscova, li
se prescrie bolnavilor sa consume zilnic cate 250 g de sfecla cruda, data pe
razatoare fina, in 3-4 reprize. Daca sfecla cruda nu este acceptata de
organismul bolnavului, ea se inlocuieste cu 300 ml de suc. Dupa trei saptamani
de administrare, bolnavilor li se imbunatatesc analizele de sange si starea
generala de sanatate.
Persoanelor cu cancer mamar si de
piele li se aplica, de 4-5 ori pe zi, pansamente cu suc de sfecla, pentru
micsorarea locului afectat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu