-sursa internet -
Se spune că Alexandru Marghiloman (1854-1925), om politic,
jurist, lider conservator şi unul dintre cei mai mari moşieri ai ţării, era
un mare băutor de cafea.
Într-o zi, când se afla la vânătoare,
a cerut să i se facă una. Nefiind pregătit cu toate cele trebuincioase unei
cafele, valetul a improvizat, punând, în loc de apă, coniac. Astfel s-a
născut "marghilomana".
După Primul Război Mondial, la Capşa,
rafinaţii aristocraţi cereau "un marghiloman", "două
marghilomanuri" sau "o marghilomană".
Tot în acele vremuri, la Hanul lui
Manuc, în "Sala Domnească", unde aveau loc baluri mascate şi serate
mondene, la care se serveau platouri cu peşte sau cu felii de friptură rece
de mistreţ, însoţite de vin alb sec şi vin negru, cafeaua Marghiloman era la
mare cinste.
"Marghilomana" este, de fapt, o cafea turcească, fiartă cu rom sau coniac. Era servită în ceşti foarte mici, fără toartă, cunoscute sub numele de "filigeană". Cafeaua se fierbea în ibrice aşezate pe nisip încălzit cu cărbuni. În filigeană, boierul Marghiloman adăuga un strop de rom Jamaica sau de coniac foarte fin.
Astăzi, există mai multe feluri de a
prepara această cafea, nelipsit din toate fiind romul sau coniacul. La foc
mic, se pun la fiert într-un ibric 100 ml de coniac şi două linguriţe de
zahăr. Când amestecul dă în clocot se adaugă şi trei linguriţe de cafea. Se
trage ibricul, se acoperă şi, după circa 2-3 minute, când cafeaua cade la
fund, licoarea rezultată se pune într-o ceaşcă. Un alt mod de preparare constă
într-o ceaşcă cu apă, care se pune la fiert, tot în ibric, cu o linguriţă de
zahăr. Când apa dă în clocot, se adaugă romul şi cafeaua. Se serveşte
fierbinte, eventual cu un trabuc, o data pe zi, la ora 17.
|
miercuri, 6 august 2014
Cafeaua "Marghiloman"
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu